ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλιμακώνεται το κόστος βραχυπρόθεσμου δανεισμού του Δημοσίου

Αποκλιμακώνεται το κόστος βραχυπρόθεσμου δανεισμού του Δημοσίου
Getty images/ideal images/Sean Gallup / Staff

Μετά την έκδοση του πενταετούς ομολόγου στα τέλη Ιουλίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εκδίδει χρέος με διαρκώς μειούμενες αποδόσεις, δηλαδή δανείζεται πιο φθηνά. Η αποκλιμάκωση του βραχυπρόθεσμου κόστους δανεισμού του Δημοσίου, ελαφρύνει τον προϋπολογισμό τόσο του 2017 όσο και του 2018.

Ενδεικτικά, σήμερα η απόδοση στη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων ύψους 875 εκατ. ευρώ, υποχώρησε στο 2,40%, από το 2,50% στην προηγούμενη δημοπρασία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,218 δισεκατομμυρίων ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,39 φορές. Συνολικά το Δημόσιο άντλησε 1,137 δισ. ευρώ.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017. Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 262,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017, στις 12μ.μ. Σημειώνεται ότι κατά τις δημοπρασίες δεν καταβάλλεται προμήθεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ