ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου αναμένει η κυβέρνηση

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου αναμένει η κυβέρνηση

Το βλέμμα στην Ελληνική Στατιστική Αρχή θα έχει στραμμένο αύριο η κυβέρνηση, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Η κυβέρνηση χρειάζεται τα θετικά νέα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και για πολιτικούς και για οικονομικούς λόγους. Αφενός η βελτίωση των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας θα κοσμήσει την πρωθυπουργική ομιλία στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκη στις 9 Σεπτεμβρίου, με τον Αλέξη Τσίπρα να μεταθέτει το βάρος της συζήτησης από τα βαριά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στις θετικές επιδόσεις της οικονομίας. Αφετέρου το οικονομικό επιτελείο θα μπορεί να αναχαιτίσει τις αξιώσεις των θεσμών για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα υποστηρίζοντας πως οι θετικές μακροοικονομικές επιδόσεις υποστηρίζουν τις έως σήμερα προβολές του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τραπεζικές αναλύσεις, ο ονομαστικός ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης της Ελλάδος στο δεύτερο τρίμηνο 2017 ήταν θετικός, αφενός διότι αυξήθηκε το ισοζύγιο αγαθών και το ισοζύγιο υπηρεσιών, αφετέρου διότι καταγράφηκε βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος. Να σημειωθεί πως το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) έχει τοποθετήσει στο 1,29% την αύξηση του ΑΕΠ στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2017, έναντι του τριμήνου Απριλίου – Ιουνίου 2016. Η ανάπτυξη εν πολλοίς φρέναρε λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας που προκάλεσαν οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΛΣΤΑΤ δεν ανακοίνωσε στις 14 Αυγούστου τις εκτιμήσεις της για την εξέλιξη των Τριμηνιαίων Εθνικών Λογαριασμών στο δεύτερο τρίμηνο 2017 μετά τις αποκλίσεις που είχαν διαπιστωθεί μεταξύ εκτιμήσεων (flash estimates) και προσωρινών στοιχείων τόσο το Μάρτιο όσο και τον Ιούνιο και οι οποίες έπληξαν το γόητρο της Αρχής (δεδομένου ότι μέσα σε διάστημα 15 ημερών αναθεωρήθηκαν σημαντικά).

Το Μάρτιο η ΕΛΣΤΑΤ είχε ανακοινώσει ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2016, προχωρώντας σε μία σημαντική αναθεώρηση επί τα χείρω, από την υποχώρηση 0,4% που είχε εκτιμήσει προηγουμένως. Στις 2 Ιουνίου η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για το α' τρίμηνο σε ετήσια ανάπτυξη 0,4%, όταν οι flash εκτιμήσεις που είχαν εκδοθεί 15 ημέρες νωρίτερα, έκαναν λόγο για συρρίκνωση κατά 0,1%.

Κατά την ΕΛΣΤΑΤ η αναστολή της δημοσίευσης των flash εκτιμήσεων ήταν απαραίτητη, διότι τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονταν με βάση ελλιπείς πληροφορίες και στην συνέχεια έπρεπε να αναθεωρηθούν, όταν συνυπολογίζονταν περισσότερα δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών μετά τις αυριανές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ θα γνωρίζουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια που θα διαμορφωθεί η ανάπτυξη στο σύνολο του έτους. Ο ΟΟΣΑ περιορίζει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 1,1%, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's αναμένει ρυθμό 1,5%, στις εαρινές προβλέψεις της η Κομισιόν μιλούσε για ανάπτυξη 2,1% του ΑΕΠ εφέτος. Εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΙΟΒΕ κάνουν λόγο για ανάπτυξη κοντά στο 1,7% στο σύνολο του 2017, που είναι αισθητά μικρότερη από το 2,5% που προέβλεπε αρχικά η κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ