ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύμα αντιδράσεων για το «μαχαίρι» στις συντάξεις χηρείας

Κύμα αντιδράσεων για το «μαχαίρι» στις συντάξεις χηρείας
EUROKINISSI

Άρση του ηλικιακού κριτηρίου χορήγησης σύνταξης χηρείας του «νόμου Κατρούγκαλου» ζητεί ο Σύλλογος Συζύγων Θανόντων ο οποίος ήδη έχει συγκεντρώσει 5.000 υπογραφές για το εν λόγω θέμα.

Τονίζεται ότι εντός του φθινοπώρου θα αρχίσουν να εκδίδονται οι πρώτες οριστικές συντάξεις χηρείας. Οι περίπου 15.000 δικαιούχοι των νέων ψαλιδισμένων συντάξεων χηρείας περιμένουν στην ουρά εδώ και ενάμιση χρόνο, ενώ μόλις τον Νοέμβριο του 2016 έλαβαν προσωρινές συντάξεις ύψους 345 ευρώ μηνιαίως.

Μόνο στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στην Αθήνα έχουν συσσωρευτεί 3.500 αιτήσεις συνταξιοδότησης που αφορούν θανάτους οι οποίοι έλαβαν χώρα μετά τον Μάιο του 2016 (εφαρμογή «νόμου Κατρούγκαλου»).

Σημειώνεται ότι μεγάλες αλλαγές ισχύουν για τις νέες συντάξεις χηρείας που εκδίδονται μετά τις 12 Μαΐου 2016. Οι δύο βασικές αλλαγές που έχει επιφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου στις συντάξεις χηρείας είναι η θέσπιση ορίου ηλικίας στα 55 και η μείωση του ποσοστού της σύνταξης που δικαιούται η χήρα στο 50% από 70%. Έτσι θεσπίζεται το 55ο έτος ως όριο ηλικίας του επιζώντος συζύγου για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω θανάτου.

Εάν ο σύζυγος έχει συμπληρώσει το όριο κατά το έτος που επήλθε ο θάνατος του συντρόφου του, χορηγείται σύνταξη εφ’ όρου ζωής. Εάν δεν έχει συμπληρώσει τα 55, η σύνταξη χορηγείται για μία τριετία. Εφόσον στο μεταξύ συμπληρώσει το 55ο έτος, η σύνταξη διακόπτεται και επαναχορηγείται στα 67 διά βίου. Εάν το 55ο έτος δεν συμπληρώνεται εντός της τριετίας, η σύνταξη διακόπτεται στη λήξη της και δεν επαναχορηγείται.

Ο Σύλλογος Συζύγων Θανόντων σε σχετικό ψήφισμα τονίζει πως δεν μπορεί και δεν πρέπει να «κλέψει» το κράτος τις εισφορές της οικογένειας 25, 30 και 35 ετών. «Η χηρεία δεν είναι επιλογή, ούτε προνόμιο. Είναι το βαρύ χτύπημα της μοίρας που ανατρέπει τη ζωή του επιζώντος και της οικογένειάς του. Είναι ένας τρόπος έκφρασης της αντίθεσής μας απέναντι σ’ ένα ισοπεδωτικό κράτος που καταπατά και ισοπεδώνει κάθε μέρα όλα τα εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματά μας» τονίζει σχετικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ