ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρόπουλος: Αποτρέψαμε την οριζόντια μείωση των επικουρικών συντάξεων

Πετρόπουλος: Αποτρέψαμε την οριζόντια μείωση των επικουρικών συντάξεων
Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Αποτρέψαμε την οριζόντια μείωση των επικουρικών συντάξεων» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας για τις αλλαγές που φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ο υφυπουργός τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής ότι «αυτοί που καταβάλουν μεγαλύτερες εισφορές, παίρνουν και μεγαλύτερη σύνταξη» και πρόσθεσε ότι έχει την θετική γνώμη των δανειστών για τις ρυθμίσεις.

Για τους αγρότες και τη σύγκριση κόστους εξαγοράς χρόνου ασφάλισης, η μείωση είναι 15%. «Να εξαγοραστεί χρόνος ώστε να έχουν αυξημένη βάση υπολογισμού της σύνταξής τους, με ευνοϊκούς όρους» πρότεινε ο κ. Πετρόπουλος.

Αναφορικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως δήλωσε, το τέλος επιτηδεύματος παραμένει, ενώ αποσαφήνισε πως για τους μηχανικούς αποσυνδέεται το επάγγελμα από την ιδιότητα.

Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους ρυθμούς, όσον αφορά τις εκκρεμότητες στους χρόνους έκδοσης των συντάξεων.

Παράλληλα είπε πως το point system το οποίο εφαρμόζεται προστατεύει από την «μαύρη» εργασία και την ανεργία, καθώς «αυτό κάνει δυνατή την εφαρμογή των ποινών, σε σχέση με το παρελθόν».

Σε ό,τι αφορά τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων από το 2012, έκανε λόγο για στόχο αποπληρωμής μέχρι τον Οκτώβριο. «Εκκρεμεί από παλιά η πληρωμή στους παρόχους υγείας, από το παλιό ΙΚΑ, και μέσα από το σύστημα που εφαρμόζουμε επιταχύνουμε την διαδικασία πληρωμής» είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ