ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την άνοδο του ευρώ καθυστερούν τη λήξη του QE

Οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την άνοδο του ευρώ καθυστερούν τη λήξη του QE
Reuters

Η διαρκής ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου ανησυχεί όλο και περισσότερο τους φορείς χάραξης πολιτικής στην ΕΚΤ, αυξάνοντας την πιθανότητα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να καταργηθεί αργά και σταδιακά.

«Η συναλλαγματική ισοτιμία έχει λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις ως ζήτημα», ανέφερε σήμερα πηγή στο Reuters. «Είναι τώρα λιγότερο ευνοϊκή για μια έξοδο από το QE και αποτελεί πιο ισχυρό επιχείρημα για την καθυστέρηση των αποφάσεων», σημείωσε.

Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει το φθινόπωρο εάν θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ξεκίνησε πριν από δυόμιση χρόνια για να μειώσει το κόστος δανεισμού στη ζώνη του ευρώ, να τονώσει την ανάπτυξη και να ενισχύσει τον πληθωρισμό.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει πως το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι η κεντρική τράπεζα να είναι ικανοποιημένη ότι ο πληθωρισμός είναι συνεπής με τον μεσοπρόθεσμο στόχο του μόλις κάτω από το 2%.

Το δημοσίευμα του Reuters τροφοδότησε πιέσεις στο ευρώ. Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,48% και διαμορφώνεται στα 1,1837 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 130,867 γεν, στο 0,9208 με τη στερλίνα και στο 1,1453 με το ελβετικό φράγκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ