ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ: Υψηλές προσδοκίες για επιχειρηματικές συμφωνίες δημιουργεί η έλευση Κινέζων επιχειρηματιών

ΔΕΘ: Υψηλές προσδοκίες για επιχειρηματικές συμφωνίες δημιουργεί η έλευση Κινέζων επιχειρηματιών
ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Τη λαϊκή ρήση που θέλει την αρχή να είναι το ήμισυ του παντός, προοιωνίζοντας μάλιστα την πορεία εξέλιξης ενός εγχειρήματος, είναι αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι Έλληνες επιχειρηματίες, μέσω της μοναδικής ευκαιρίας που τους δίνεται για b2b συναντήσεις, με εκπροσώπους των τουλάχιστον 150 κινεζικών εταιριών, που θα πλημμυρίσουν μεγάλο μέρος του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία που έχουν οι Έλληνες επιχειρηματίες, να έρθουν σε επαφή με Κινέζους επιχειρηματίες, προκειμένου να διερευνήσουν από κοινού δυνατότητες συνεργασίας, είτε σε επίπεδο εξαγωγών, είτε στον τομέα των επενδύσεων.

Πάντως, αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται να έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης, κρίνοντας από το χαμηλό εμπόριο της χώρας μας με την Κίνα, που το 2015 βάσει των στοιχείων του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, ανήλθε σε 3,95 δισ. δολ. ή 0,1% του εξωτερικού εμπορίου της τιμώμενης χώρας στην 82η ΔΕΘ, που διαμορφώθηκε πρόπερσι σε 317,1 δισ. δολάρια. Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα διαμορφωνόταν το 2015 σε 1 δισ. δολ. και οι ελληνικές στην Κίνα σε περίπου 100 εκατ.δολ.

Ευκαιρία προβολής του ελληνικού «επιχειρείν» στη διεθνή αγορά

Χαιρετίζοντας την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης να είναι τιμώμενη χώρα η Κίνα στη διοργάνωση της φετινής 82ης ΔΕΘ (9-17/9), ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδας (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα επιδράσει θετικά στην προβολή της υγιούς επιχειρηματικότητας συνολικά της Βορείου Ελλάδος σε πιθανούς κινέζους επενδυτές.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι μέσω της φετινής 82ης ΔΕΘ, πολλές δυναμικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, που έχουν έδρα ολόκληρο το Βορειοελλαδικό Τόξο, θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν «ορατές» στη διεθνή αγορά επενδύσεων και ειδικά σε πιθανούς ενδιαφερόμενους επενδυτές από την Κίνα.

'Αλλωστε, όπως επισήμανε, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, που σχετίζονται με βελτίωση του οικονομικού κλίματος, και η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα, δημιουργούν ευνοϊκές προϋποθέσεις για τη σύναψη συμφωνιών μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων που αναμφισβήτητα θα εισφέρουν θετικά στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη η Ελλάδα να γίνει σημαντικός υποδοχέας άμεσων επενδύσεων από την Κίνα, η οποία, όπως, τόνισε είναι «μια πολύ μεγάλη οικονομική δύναμη που αποτελεί βασικό πρωταγωνιστή για τις μελλοντικές παγκόσμιες επιχειρήσεις». Γι' αυτό, πρόσθεσε, χρειάζονται από την ελληνική πλευρά στοχευμένες, προσπάθειες.

Επίσης, ξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κίνα μπορεί να αποτελέσει ένα «πρώτης τάξεως» προορισμό εξαγωγών, ειδικά για τα μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, και πεδίο σύναψης σημαντικών συνεργασιών, όχι μόνο στον τομέα της μεταποίησης, αλλά και σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας, «στους οποίους η χώρα μας έχει να επιδείξει σημαντικούς επιστήμονες και αξιόλογο ερευνητικό έργο παγκοσμίως».

Ευκαιρία με πολλαπλά οφέλη και δεν πρέπει να «χαθεί»

Το τεράστιο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η φετινή 82η ΔΕΘ, λόγω της έλευσης των κινεζικών επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ), Κυριάκος Λουφάκης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «η φετινή ΔΕΘ είναι η πρώτη μετά από πολλά χρόνια, με τόση αξία για το ελληνικό επιχειρείν».

Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η έλευση των κινεζικών επιχειρηματιών δεν αφορά μόνο την αγορά της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα, ο κ. Λουφάκης επισήμανε ότι αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί hub στο δρόμο του μεταξιού της Κίνας.

Είναι χαρακτηριστικό πως η China Development Bank (CDB), έχει συγκροτήσει μια λίστα διεθνών επενδυτικών προγραμμάτων με περισσότερα από 900 έργα στις 64 χώρες από τις οποίες διέρχεται ο νέος Δρόμος του Μεταξιού ή Belt and Road, με προγραμματισμένες χρηματοδοτήσεις ύψους 800 δισ. δολαρίων.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι προγραμματισμένες για την επόμενη δεκαετία επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ της Cosco στον Πειραιά, αλλά και άλλων κινεζικών επιχειρήσεων που έχουν τοποθετηθεί ή πρόκειται να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Σημεώνεται ότι τα τραπεζικά δάνεια που φαίνεται να έχει ήδη χορηγήσει για έργα που περιλαμβάνονται στον νέο Δρόμο του Μεταξιού, υπερβαίνουν τα 110 δισ. δολάρια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λουφάκης υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη της πλήρους αξιοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι η έλευση των Κινέζων επιχειρηματιών στην 82η ΔΕΘ αποτυπώνει τη δυνατότητα της Ελλάδας να «κάνει δουλειές με την υπερδύναμη, εκμεταλλευόμενη τη γεωγραφική της θέση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο επικεφαλής των Εξαγωγέων της Β. Ελλάδας υπογράμμισε απευθυνόμενος στα μέλη του συνδέσμου «αξιοποιείστε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την ψηφιακή πλατφόρμα https://thessalonikifair-2017.b2match.io, στην οποία εγγράφονται οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετέχουν στις διμερείς συναντήσεις με εκπροσώπους κινεζικών επιχειρηματιών που θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ. Αναρτώντας το προφίλ και τον τύπο συνεργασίας που θέλουν, θα μπορούν να αιτηθούν συναντήσεις με άλλους συμμετέχοντες».

Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Λουφάκης, στην προαναφερόμενη ψηφιακή πλατφόρμα θα μπορούν να προσφύγουν και Έλληνες επιχειρηματίες που δεν είναι εγκατεστημένοι στη ΔΕΘ, αλλά όμως έχουν τη δυνατότητα να κάνουν b2b συναντήσεις.

Οι επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β) μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων θα λαμβάνουν χώρα καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης, στις ώρες λειτουργίας της, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του Περιπτέρου 15.

Και η ΔΕΘ-Helexpo δουλεύει για το καλό της εθνικής οικονομίας

Με εμφαση, μεταξύ άλλων σε τομείς, όπως ενέργεια, καινοτομία, τηλεπικοινωνίες και «όχι μόνο με λαϊκή τέχνη και υφαντά» η ΔΕΘ-Helexpo αποδεικνύει με τη φετινή διοργάνωση της 82ης Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης ότι «δουλεύει για το καλό της εθνικής οικονομίας, βάζοντας το δικό της λιθαράκι στην προσπάθεια προσέλκυσης άμεσων επενδύσεων και τόνωσης των προοπτικών εξαγωγών στην Κίνα του 1 δισ.», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος του εκθεσιακού φορέα, Κυριάκος Ποζρικίδης.

Η Κίνα μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για το ελληνικό επιχειρείν στις ασιατικές αγορές και με ουσιαστική παρουσία σε περισσότερα από 6.000 τετραγωνικά μέτρα, στο μεγαλύτερο περίπτερο (13) του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, συμμετέχουν αμιγώς κινέζικες επιχειρήσεις και οργανισμοί που εκπροσωπούν σημαντικούς κλάδους της κινεζικής οικονομίας, με μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές εταιρείες. Μεταξύ αυτών επτά αναπτύσσουν παγκόσμια δραστηριότητα: η China Cosco Shipping Corporation, η China Development Bank, η Shehua Group Corporation Limited, η Huawei Technologies Co. Ltd, η Zhongxing Telecommunication Equipment Corporation, η State Grid Corporation of China και η Air China.

Στον κλάδο της τεχνολογίας ξεχωρίζει επίσης η τηλεπικοινωνιακή ZTE, ενώ θα συμμετέχουν και 23 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας από την περιοχή της Σαγκάης. Στην έκθεση συμμετέχει και η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας (China Development Bank-CDB), ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ