ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρότερο QE, αλλά με μεγαλύτερη διάρκεια προβλέπουν οι αναλυτές

Μικρότερο QE, αλλά με μεγαλύτερη διάρκεια προβλέπουν οι αναλυτές
AFP

Την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, με μείωση του μηνιαίου ορίου αγορών ομολόγων από τα 60 δισ. ευρώ που είναι σήμερα περίπου στα 40 δισ. ευρώ, εκτιμούν πως θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναλυτές που μετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Οι συζητήσεις για την τύχη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα ξεκινήσουν πιθανότατα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 7 Σεπτεμβρίου, δίχως ωστόσο να αναμένονται αποφάσεις πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα οικονομολόγοι, ερωτηθέντες τι είναι πιθανό να κάνει η ΕΚΤ εκτίμησαν ομόφωνα ότι η Κεντρική Τράπεζα θα το παρατείνει το QE, περιορίζοντας ωστόσο το όριο των μηνιαίων αγορών.

Αιτιολογώντας τις εκτιμήσεις τους, οι οικονομολόγοι επικαλούνται τα στοιχεία που δείχνουν ότι η ευρωζώνη καταγράφει την ισχυρότερη ανάπτυξη των τελευταίων δέκα ετών. Επισημαίνουν επίσης ότι παρότι ο πληθωρισμός κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα του στόχου της ΕΚΤ για 1,5%, εντούτοις τα τελευταία στοιχεία είναι καλύτερα του αναμενομένου.

Τα παραπάνω θα μπορούσαν να στηρίξουν μια επιχειρηματολογία υπέρ της περιστολής του προγράμματος, ωστόσο η ΕΚΤ καλείται να αντιμετωπίσει και την ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Το κοινό νόμισμα έχει αυξηθεί από την αρχή του έτους περισσότερο από 12% έναντι του δολαρίου.

Το γεγονός αυτό ανησυχεί τους υπευθύνους χάραξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, αυξάνοντας τις πιθανότητες η μείωση του μηνιαίου ορίου αγοράς τίτλων να είναι τελικά μικρότερη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ