ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για τρίτη αξιολόγηση και προϋπολογισμό 2018 συζήτησαν Τσακαλώτος και Μοσκοβισί

Για τρίτη αξιολόγηση και προϋπολογισμό 2018 συζήτησαν Τσακαλώτος και Μοσκοβισί
ΕΡΑ

Το χρονοδιάγραμμα της τρίτης αξιολόγησης και τα 95 προαπαιτούμενα που σχετίζονται με αυτή, αλλά και ο προϋπολογισμός του 2018 και η ενσωμάτωση κοινωνικών αντισταθμισμάτων σε αυτόν, εξετάσθηκαν στη δίωρη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές η συζήτηση επικεντρώθηκε στα βήματα που πρέπει να γίνουν τον επόμενο χρόνο, δηλαδή ως τη λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Συγκεκριμένα αντηλλάγησαν απόψεις για το πώς θα προετοιμαστεί το έδαφος για την πλήρη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα και επί τάπητος τέθηκε το θέμα της τρίτης αξιολόγησης και τα χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν, με στόχο την ολοκλήρωσή της πριν το τέλος του 2017 και έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου..

Όσον αφορά στην τρίτη αξιολόγηση, ως σημαντικότερα θέματα αναδέχθηκαν ο προϋπολογισμός του 2018 και ζητήματα που αφορούν στον «κοινωνικό φάκελο» της κυβέρνησης. Ελληνικές πηγές σχολίαζαν ότι υπάρχει πάντοτε ο αστάθμητος παράγοντας για τα δύο αυτά θέματα που δεν είναι άλλος από το ΔΝΤ και το οποίο κάνει διαφορετικές εκτιμήσεις από τους άλλους θεμσούς.

Κατά τις ίδιες πηγές συνολικά τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης είναι 95, αλλά κυρίως τεχνικής φύσεως, ενώ έως τη λήξη του προγράμματος τα προαπαιτούμενα είναι 113, με το πλέον «ακανθώδες» αυτό των ιδιωτικοποιήσεων, από τις οποίες πρέπει να εισπραχθούν 5,4 δισ. ευρώ.

Οι πηγές διέψευσαν ότι στο χθεσινό EuroWorking Group έγινε συζήτηση για το θέμα των εργασιακών, το νόμο του υπουργείου Εσωτερικών, το νόμο για την απλήρωτη εργασία, σημειώνοντας πως αποτελούν αντικείμενο διαβουλεύσεων. Παραδέχθηκαν δε ότι πράγματι υπάρχει δυσαρέσκεια από την πλευρά των ευρωπαίων για το θέμα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ , Ανδρέα Γεωργίου.

Τέλος, αναφορικά με το θέμα της υπο- δόσης των 800 εκατ. ευρώ, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι δεν αναμενόταν πρόοδος καθώς ακόμη δεν έχουν συγκεντρωθεί τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα χρήματα που έχει καταβάλει το υπουργείο Οικονομικών προς διάφορους φορείς έχουν αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ιδιωτικό τομέα. Η ελληνική πλευρά θα καταθέσει τα στοιχεία αυτά τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να εγκριθεί η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ