ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισθητές στην καθημερινότητα των Βρετανών οι επιπτώσεις του Brexit

Αισθητές στην καθημερινότητα των Βρετανών οι επιπτώσεις του Brexit
Reuters

Οι καταναλωτικές δαπάνες των Βρετανών επιβραδύνθηκαν τον Αύγουστο από πλευράς όγκου κατά 2,9%, με τους καταναλωτές να «σφίγγουν το ζωνάρι».

Τα στοιχεία της Barclaycard αποκαλύπτουν ότι οι δαπάνες σε βασικά αγαθά αυξήθηκαν με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων 12 μηνών, ενώ σε έρευνα που διενήργησε η εταιρεία σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες τόνισαν πως «αισθάνονται την πίεση» από τον υψηλότερο πληθωρισμό.

Είναι μάλιστα η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες στη Βρετανία που ένα τόσο μεγάλο ποσοστό καταναλωτών, ίσο με το 43%, αναφέρει πως έχει αλλάξει τις καθημερινές του συνήθειες σχετικά με τις αγορές τροφίμων ακριβώς λόγω ανόδου των τιμών και της ανασφάλειας.

Σε αυτήν ακριβώς την αύξηση οφείλεται και η άνοδος κατά 1,3% της αξίας των λιανικών πωλήσεων κατά τον μήνα Αυγούστο, την οποία ανακοίνωσαν η ένωση British Retail Consortium (BRC) και η KPMG. «Μια δεύτερη ωστόσο ανά- γνωση των στοιχείων αποκαλύπτει μια λιγότερο θετική ιστορία για την υγεία των καταναλωτικών δαπανών» σύμφωνα με την Ελεν Ντίκινσον, διευθύνουσα σύμβουλο της BRC.

Ανησυχητικά μηνύματα στέλνει και η πορεία του δείκτη των υπηρεσιών ΡΜΙ που δημοσίευσε χθες η εταιρεία Markit. Ο πανίσχυρος τομέας των υπηρεσιών, που θεωρείται κομβικής ση- μασίας για την ευρωστία ή μη της βρετανικής οικονομίας, κατέγραψε τον Αύγουστο μια από τις πιο αδύναμες επιδόσεις του τελευταίου χρόνου. Υποχώρησε συγκεκριμένα στο 53,2 από το 53,8 τον Ιούλιο, κάτω δηλαδή από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων του Reuters που εκτιμούσαν πως δεν θα πέσει κάτω του 53,5. Πρόκειται για την πιο χαμηλή επίδοση από τον Σεπτέμβριο του 2016, δηλαδή λίγο μετά το δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της χώρας στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ