ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοβαρές προειδοποιήσεις για τις χρηματιστηριακές «φούσκες»

Σοβαρές προειδοποιήσεις για τις χρηματιστηριακές «φούσκες»
Reuters

Στο σκάσιμο των χρηματιστηριακών «φουσκών» παγκοσμίως θα οδηγήσει ένα πληθωριστικό σοκ, αναφέρουν αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch προειδοποιώντας πως η σημερινή επιτοκιακή πολιτική των κεντρικών τραπεζών δεν είναι η ενδεδειγμένη.

Έως σήμερα οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου έχουν ρίξει στις αγορές περίπου 14 τρισ. δολάρια μέσω προγραμμάτων τόνωσης, ενθαρρύνοντας ουσιαστικά τους επενδυτές να στραφούν σε στοιχεία ενεργητικού με μεγαλύτερο ρίσκο. Με άλλα λόγια, είναι η γενναιοδωρία των κεντρικών τραπεζών μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 που έχει φτάσει να προκαλεί ταχύτερες και μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σε στοιχεία ενεργητικού σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο.

Ως αποτέλεσμα, το ξέφρενο ράλι στα ψηφιακά νομίσματα που ποντάρουν στην πτώση του δείκτη μεταβλητότητας VIX είναι πολύ μεγαλύτερο από αντίστοιχες κούρσες του παρελθόντος, όπως για παράδειγμα εκείνη με τις ιαπωνικές μετοχές.

Ενδεικτικό είναι ότι το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin εκτοξεύτηκε από τα περίπου 300 δολάρια το 2015 στα 5.000 το προηγούμενο Σάββατο, πραγματοποιώντας ένα άλμα μπροστά στο οποίο η φούσκα των dot com φαίνεται μικρή.

Σχολιάζοντας το φαινόμενο αναλυτές εξηγούν ότι «η κερδοσκοπική συμπεριφορά εμφανίζεται πιο συχνά και σε περισσότερους τομείς και όχι μόνο στις πιστωτικές αγορές».

Προσθέτουν ωστόσο ότι οι νέες αυτές φούσκες δεν είναι ακόμη έτοιμες να σκάσουν. Αυτό αναμένουν να συμβεί όταν ο πληθωρισμός θα αρχίσει διεθνώς να αυξάνεται και οι αγορές αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τα επιτόκια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ