ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτα το κλείσιμο της αξιολόγησης, μετά η «ρήτρα Μακρόν»

ΑΠΕ -ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Μετά από το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης οι θεσμοί της ευρωζώνης θα ενσκήψουν στο θέμα της «ρήτρας ανάπτυξης», δηλαδή της σύνδεσης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, όπως προκύπτει από Έλληνες αξιωματούχους που μίλησαν στο CNN Greece για το θέμα.

Στις χθεσινές δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν ο πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρας, αναγνώρισε τη συμβολή της Γαλλίας προκειμένου να εισαχθεί στην απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου η αναφορά για τη σύνδεση χρέους και ανάπτυξης. «Η απόφαση του Eurogroup για τον αλγόριθμο που συνδέει το χρέος με το ΑΕΠ ήταν πολύ θετική και η Γαλλία συνέβαλε σε αυτό», τόνισε ο πρωθυπουργός. Άλλωστε στελέχη της κυβέρνησης αποκαλούν σε επαφές με δημοσιογράφους την «ρήτρα ανάπτυξης» και ως «ρήτρας Μακρόν» (σ.σ. εμπνευστής της ήταν ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ).

Με αφορμή την πρωθυπουργική αναφορά, το CNN Greece απευθύνθηκε σε στελέχη του οικονομικού επιτελείου για το θέμα του «αλγορίθμου», ωστόσο οι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν πως η σχετική συζήτηση εντός της ευρωζώνης θα γίνει μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και εντάσσεται εν πολλοίς στη διαδικασία προσδιορισμού των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνση του χρέους.

Δείτε εδώ όσα έγιναν την πρώτη μέρα της επίσκεψης του Ε. Μακρόν στην Αθήνα

Εξηγώντας το βασικό πνεύμα της απόφασης του Eurogroup για τη «ρήτρα ανάπτυξης» εξήγησαν πως σε περίπτωση που υπάρξει απόκλιση ανάμεσα στις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη που θα περιληφθούν στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα καταρτιστεί στα τέλη του προγράμματος και στον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης κατά την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, η διευθέτηση των δανείων του EFSF -και μόνον του EFSF- θα γίνει βάσει ενός αυτομάτου μηχανισμού προσαρμογής τους στο πραγματικό ΑΕΠ.

Στόχος του μηχανισμού αυτού θα είναι να διασφαλιστεί πως ανεξαρτήτως της πορείας του ΑΕΠ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος, δηλαδή τα ποσά που πρέπει να δαπανά ετησίως η χώρα για την αποπληρωμή χρέους, θα παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ έως το 2042 και κάτω από το 20% έως το 2060. Με άλλα λόγια, εάν καταγραφεί μικρότερη ανάπτυξη σε ένα έτος, τότε η αποπληρωμή των δανείων θα προσαρμοσθεί σε αυτή και δεν θα παραμείνει αμετάβλητη στα επίπεδα που θα προβλέπει η αρχική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Η σύνδεση των αποπληρωμών του χρέους με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ έχει χαρακτηριστεί θετική τόσο από τους οίκους αξιολόγησης όσο και από το ΔΝΤ, καθώς ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα παραμείνει σε βιώσιμη πορεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης