ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΔΕΘ του 2018 στο επίκεντρο της ομιλίας Τσίπρα στο Βελλίδειο

Η ΔΕΘ του 2018 στο επίκεντρο της ομιλίας Τσίπρα στο Βελλίδειο
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Φειδωλή σε παροχές αναμένεται να είναι η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα εγκαινιάσει την 82η ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η στρατηγική του Μαξίμου στηρίζεται στις εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου για χαμηλούς τόνους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες αυτό που θα κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της 82ης ΔΕΘ είναι να μιλήσει για την 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δηλαδή για τη ΔΕΘ του 2018, δεσμευόμενος ότι θα υπάρξει εξομάλυνση των συνθηκών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από το Σεπτέμβριο του 2018 και μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μια τέτοια αναφορά ωστόσο θα πρέπει να διατυπωθεί προσεκτικά προκειμένου να είναι συνεπής με τα συμπεφωνημένα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, όπου η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2022 και από εκεί και μετά ένα πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023 μέχρι 2060.

Άλλωστε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 -2021 που κυρώθηκε με το Νόμος 4472/2017 δεν αφήνει πολλά περιθώρια για υποσχέσεις με δημοσιονομικό αντίκτυπο. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο οι άμεσοι φόροι θα διατηρηθούν το 2018 στην περιοχή των 21,5 δισ. ευρώ, θα αυξηθούν το 2019 στα 22,4 δισ. ευρώ, στα 23, 6 δισ. ευρώ το 2020 και στα 24, 9 δισ. ευρώ το 2021. Την ίδια αυξητική πορεία θα καταγράψουν και οι έμμεσοι φόροι. Το 2018 θα κινηθούν στα 27, 5 δισ. ευρώ, έναντι 26, 7 δισ. ευρώ εφέτος, το 2019 θα ανέβουν στα 28,1 δισ. ευρώ, το 2020 στα 28, 7 δισ. ευρώ και το 2021 θα σκαρφαλώσουν στα 29,5 δισ. ευρώ.

Μπορεί μεγάλο μέρος της αύξησης των φορολογικών εσόδων να σχετίζεται με την εκτιμώμενη οικονομική ανάπτυξη, η οποία την επόμενη τριετία αναμένεται να είναι μεγαλύτερη και πιο σταθερή σε σχέση με εφέτος, ωστόσο γεγονός παραμένει ότι οι φορολογικοί συντελεστές και τα φορολογικά βάρη δύσκολα θα μειωθούν σε βάθος τριετίας.

Αλλά και στο σκέλος των δαπανών του προϋπολογισμού οι στόχοι δείχνουν ότι δύσκολα το Δημόσιο θα ακολουθήσει μια πιο χαλαρή πολιτική εξόδων. Για το 2018 προβλέπεται ότι δαπάνες σε πρωτογενές επίπεδο θα διαμορφωθούν στα 43, 4 δισ. ευρώ, από 44, 2 δισ. ευρώ εφέτος .Το 2019 μάλιστα θα περικοπούν πρόσθετα και θα μειωθούν στα 42, 1 δισ. ευρώ, επίπεδα που θα μείνουν μέχρι και το 2021.

Μεγαλύτερη ευελιξία έχει η κυβέρνηση πάντως στην ανακατανομή δαπανών. Δηλαδή μέσα από την περιστολή της σπατάλης να δημιουργήσει δημοσιονομικό περιθώριο, ώστε να ενισχυθούν οι δαπάνες σε τομείς με υψηλή κοινωνική αποτελεσματικότητα. Αυτός είναι ο στόχος της επισκόπησης των δαπανών (spending review) των υπουργείων και των εποπτευομένων από αυτά φορέων που είναι σε πλήρη εξέλιξη και μέσα στις επόμενες ημέρες τόσο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών όσο και το Μέγαρο Μαξίμου θα γνωρίζουν το τι πραγματικά μπορεί να εξοικονομηθεί από κάθε υπουργείο και κυρίως το ποιες δαπάνες είναι πλήρως ανελαστικές, ήτοι δεν μπαίνει σε αυτές «μαχαίρι».

Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, υπάρχουν περιθώρια περιστολής από τις πρωτογενείς δαπάνες των υπουργείων έως και κατά 400 εκατ. ευρώ, ποσό που η κυβέρνηση θέλει να κατευθύνει σε κοινωνικές δράσεις που σχετίζονται με το παράλληλο της πρόγραμμα. Αυτές οι δράσεις αναμένεται να αποτελέσουν και τις βασικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ