ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μίχαλος: Να αναλάβει το ΕΒΕΑ τη διαιτησία μεταξύ Eldorado Gold - Δημοσίου

Μίχαλος: Να αναλάβει το ΕΒΕΑ τη διαιτησία μεταξύ Eldorado Gold - Δημοσίου
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΚΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρότεινε να αναλάβει το ΕΒΕΑ τη διαιτησία μεταξύ της εταιρίας Eldorado Gold και του ελληνικού Δημοσίου, μετά την ανακοίνωση της επιχείρησης πως αποχωρεί από την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μίχαλος, με επιστολές του στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη και στη διοίκηση της εταιρίας Eldorado Gold, προτείνει να αναλάβει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών τη διαιτησία μεταξύ της εταιρίας Eldorado Gold και του ελληνικού Δημοσίου με την εξειδικευμένη υπηρεσία που διαθέτει το Επιμελητήριο και παρέχει το αρμόδιο κέντρο του, Διαιτησιών και Διαμεσολαβήσεων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ τόνισε ότι μία τέτοια εξέλιξη στην υπόθεση θα έδινε άμεση λύση στο πρόβλημα, καθώς, όπως εξήγησε, η απόφαση της διαιτησίας εκ του νόμου καθίσταται σεβαστή και άμεσα εφαρμόσιμη.

«Το ΕΒΕΑ έχει τη δυνατότητα να αναλάβει και να επισπεύσει την επίλυση του ζητήματος», αναφέρεται στη σχετική επιστολή, «καθώς η εκδίκαση των υποθέσεων, που άγονται ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου του ΕΒΕΑ γίνεται με χρονικά σύντομες διαδικασίες και κατά την πρακτική που ακολουθείται από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με χαλαρές, ευσύνοπτες, αλλά ολοκληρωμένες και πλήρεις συνθήκες παράστασης, είτε με πληρεξούσιους δικηγόρους, είτε και άνευ αυτών».

Σημειώνεται, ότι οι μέχρι σήμερα εκδοθείσες αποφάσεις του Διαιτητικού Δικαστηρίου του ΕΒΕΑ δεν έχουν ακυρωθεί από το Εφετείο Αθηνών, το οποίο καλείται ενίοτε να ερευνήσει τη νομιμότητα της όλης διαδικασίας.

Αυτή η διαδικασία, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, επιτυγχάνει τη δίκαιη και αιτιολογημένη επίλυση της διαφοράς μέσα σε εύλογο χρόνο, που δεν ξεπερνά συνολικά το εξάμηνο, εδραιώνει σταθερότητα δικαίου και ασφάλεια στις συναλλαγές, αφού κάθε συμβαλλόμενο μέρος γνωρίζει τα δικαιώματά και τις υποχρεώσεις του, και αποτρέπει τις εξαιρετικά χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες της κρατικής δικαιοσύνης.

«Η διένεξη μεταξύ της αλλοδαπής εταιρείας ELDORADO GOLD και της Ελληνικής Πολιτείας, που υπάγεται στις αρμοδιότητες του ΕΒΕΑ και του Διαιτητικού του Δικαστηρίου, μπορεί να επιλυθεί κατά τρόπο δίκαιο και ικανοποιητικό και για τις δύο πλευρές, σύμφωνα με τις αρχές και της εγγυήσεις της διαιτητικής δίκης του ΕΒΕΑ, και να δοθεί ένα σύντομο και οριστικό τέλος, χωρίς άσκοπες χρονοτριβές και χωρίς συντήρηση των εκατέρωθεν παραπόνων και διενέξεων, προκειμένου να διασφαλισθεί ένα απόλυτα νόμιμο και σύμφωνο με τους κανόνες του Δικαίου μέλλον της όλης υπόθεσης» υπογραμμίζεται στην επιστολή.

4212637

(EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Αιχμές Γεροβασίλη για την χρονική συγκυρία

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στην απόφαση αποχώρησης της Eldorado Gold άφησε αιχμές για τη χρονική συγκυρία που επέλεξε η εταιρία για να ανακοινώσει την αναστολή της επένδυσής της στη Χαλκιδική, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για τις επενδύσεις στη χώρα μας.

Σε δηλώσεις της στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο», η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός έδωσε εμπεριστατωμένα όλες τις διαστάσεις για το τι εννοούμε ανάπτυξη και επενδύσεις», τονίζοντας ότι «ανάπτυξη με όρους, οι οποίοι δεν θα στηρίζουν το περιβάλλον και τα εργασιακά δικαιώματα και δεν θα είναι ανάπτυξη υπέρ του κοινωνικού συνόλου είναι νεοφιλελεύθερη αντίληψη που αντιλαμβάνεται τους επενδυτές με όρους αποικιοκρατίας και είναι, προφανώς, στον αντίποδα της δικής μας πολιτικής».

Η κ. Γεροβασίλη υποστήριξε ότι «η Eldorado, παρόλο που βρίσκεται σε διαιτησία, επέλεξε τη χρονική συγκυρία για να βάλει πολιτικό πρόσημο, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ».

«Μένει να δούμε τι εννοεί ακριβώς η Eldorado. Δεν θέλουμε να φεύγουν επενδύσεις από τον τόπο, αλλά αυτό ξεπερνάει την πρόθεση και τα βήματα τα οποία έχει κάνει η κυβέρνηση».

17190581

(Αλέξανδρος Μπελτές/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σβίγκου: Η Ελλάδα ούτε Μπανανία είναι, ούτε τριτοκοσμική χώρα

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου σχολιάζοντας την απόφαση της εταιρίας στον Ρ/Σ «στο Κόκκινο», έκανε λόγο για κίνηση επικοινωνιακού εκβιασμού της Eldorado Gold που θα πέσει στο κενό και σημείωσε πως η Ελλάδα δεν είναι Μπανανία, οι νόμοι ισχύουν για όλους.

«Κατ' αρχήν δεν θεωρώ ότι είναι τυχαία η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε από την Eldorado για αυτήν την ανακοίνωση, μια μέρα δηλαδή μετά και την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Θεωρώ ότι εντάσσεται σε ένα πλαίσιο άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση και ενός επικοινωνιακού πολέμου, θέλοντας να δείξει ότι η Ελλάδα απορρίπτει τις επενδύσεις, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ακριβώς το αντίθετο», υπογράμμισε η κ. Σβίγκου.

«Η Ελλάδα ούτε Μπανανία είναι, ούτε τριτοκοσμική χώρα όπου οι επιχειρήσεις θα μπορούν με εκβιαστικούς τρόπους να επιβάλουν τους δικούς τους όρους, παραβιάζοντας την εθνική και την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, θέλοντας να κάνουν ενδεχομένως πλιάτσικο στον φυσικό πλούτο», προσέθεσε και τόνισε:

«Εμείς θέλουμε κανόνες για όλους και αυτοί να είναι σεβαστοί από όλους. Και γι’ αυτό προσωπικά θεωρώ απαράδεκτες τις δηλώσεις εκ μέρους των στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που συντάσσονται εντελώς με τις θέσεις της Eldorado και αδιαφορούν πλήρως για τους περιβαλλοντικούς όρους και τη νομοθεσία, παίρνοντας παίρνουν το ρόλο του εκπροσώπου επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι την πλευρά του δημοσίου συμφέροντος και την πλευρά υπεράσπισης του περιβάλλοντος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ