ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλοί τόνοι από Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί για την Ελλάδα πριν το Eurogroup

Χαμηλοί τόνοι από Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί για την Ελλάδα πριν το Eurogroup
CNN Greece

Συνοπτική θα είναι η συζήτηση που θα γίνει για την Ελλάδα στο Eurogroup όπως προέκυψε από τις δηλώσεις που έκαναν ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενοι στο συνεδριακό κέντρο του Tallinn Creative Hub, στο όποιο συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Οι θεσμοί θα μας ενημερώσουν σχετικά με την πρόοδο όσον αφορά το εν εξελίξει πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας καθώς και για τα σχέδια που συνδέονται με την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

O Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε πως θα παραμείνει στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση Γιούνκερ να δημιουργηθεί μια θέση υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης σημείωσε ότι πρόκειται για έναν «τίτλο» ο οποίος «δε λέει πολλά», καθώς αυτό που έχει σημασία είναι οι «ευθύνες» και τα «εργαλεία» που θα έχει ενδεχομένως μια τέτοια θέση. «Εγώ θα έλεγα ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από την άλλη μεριά και όχι από τη συζήτηση για τους θεσμούς. Πρώτα να δούμε τι λείπει από την ευρωζώνη σε ό,τι αφορά την ανθεκτικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την αλληλεγγύη. Να ξεκινήσουμε με το πρόβλημα και να ολοκληρώσουμε με τη θεσμική συζήτηση», υπογράμμισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της ευρωζώνης,ανέφερε ότι είναι μια «σταδιακή διαδικασία» η οποία εξαρτάται από τις «εξελίξεις στις υποψήφιες χώρες και τη βούληση των χωρών αυτών». «Είναι μια φυσική διαδικασία. Δε θα μπορούσαμε να την επιταχύνουμε με το ζόρι», επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε από την πλευρά του πως αυτό που προέχει είναι η ταχεία έξοδος της Ελλάδος από το πρόγραμμα στήριξης και πως για να γίνει αυτό απαιτείται να δοθεί προσοχή στην εφαρμογή του προγράμματος.

Όπως είπε ο Eπίτροπος , η τρίτη αξιολόγηση έχει να κάνει κυρίως με την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί και τώρα προετοιμάζονται τα χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα ως τη λήξη του προγράμματος.Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε τη σημαντική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, την έξοδο από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος και κυρίως το πρώτο "θετικό" βήμα που έκανε η Ελλάδα προς τις αγορές.

«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, προκειμένου να καταστεί χώρα ελκυστική και κανονική εντός της ευρωζώνης» είπε ο Γάλλος Επίτροπος. Συνέχισε λέγοντας ότι στόχος είναι η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα προσαρμογής και σημείωσε ότι υπάρχει ο οδικός χάρτης για να γίνει αυτό.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι όλοι πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους, υπενθυμίζοντας ότι το ΔΝΤ έχει δώσει την καταρχήν συμφωνία του για το ελληνικό πρόγραμμα και πως τώρα «πρέπει να δουλέψουμε για τα μέτρα για το χρέος».

Για την ευρωζώνη και τις προτάσεις του προέδρου Γιούνκερ για τη διεύρυνση της είπε πως όποια χώρα πληροί τα κριτήρια υπαγωγής στην ΟΝΕ τότε θα μπορεί να εισέρχεται σε αυτή. Για το εάν ο ίδιος θέλει να αναλάβει το ρόλο του υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης είπε πως το θέμα δεν είναι προσωπικό, αλλά αποτελεί μια σωστή πρόταση για την ενίσχυση της διακυβέρνησης

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσήλθε στη συνεδρίαση συνοδευόμενος από το διευθυντή του γραφείου του, Σπύρο Παπακωνσταντίνου και λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης είχε σύντομη συνεργασία με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ