ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup σε Ελλάδα: Κλείστε την αξιολόγηση πριν από το τέλος του 2017

Eurogroup σε Ελλάδα: Κλείστε την αξιολόγηση πριν από το τέλος του 2017
ESM

Να ολοκληρώσει την τρίτη αξιολόγηση πριν από το τέλος του έτους, αλλά και να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται ήδη στην Αθήνα προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για τη γρήγορη εκκίνηση της τρίτης αξιολόγησης, η οποία, όπως υπογράμμισε, η ιδέα είναι να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλη απόσταση το τελευταίο διάστημα και το Eurogroup χαιρέτισε την πρόταση της Επιτροπής για την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί και επίσημα από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αργότερα μέσα στο μήνα.

Ακολούθως εξέφρασε την ανησυχία του Eurogroup για την υπόθεση της καταδίκης του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου αν και αναγνώρισε πως για το θέμα αυτό δεν μπορεί να κάνει τίποτε ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε και η ευρωζώνη καθώς άπτεται της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης.

«Δεν ζητάμε την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, αλλά εκφράζουμε ανησυχίες για προεκτάσεις της υπόθεσης Γεωργίου. Πρέπει να διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτή», είπε.

Ο Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί αναφέρθηκε στην ελληνική πρόοδο και είπε πως το μέλλον της Ελλάδας σχεδιάζεται με εμπιστοσύνη και αισιοδοξία. Και ο ίδιος αναφέρθηκε στις διώξεις κατά των εμπειρογνωμόνων συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ και του Ανδρέα Γεωργίου τονίζοντας πως θα πρέπει να διασφαλισθεί η ανεξαρτησία των θεσμών.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη ανάγκη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το 2018 ο Επίτροπος είπε πως τον Οκτώβριο θα υποβληθεί από την Ελλάδα ο προϋπολογισμός του 2018 και η Κομισιόν θα εξετάσει τα μεγέθη του και το εάν στη βάση αυτή θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η ΕΚΤ αποφασίζει για το AQR

Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ανέφερε πως διαπιστώνεται μεγάλη βελτίωση στη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος κάτι που οδήγησε σε μείωση του ELA των ελληνικών τραπεζών. Ο ίδιος μίλησε για σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων αν και τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος. «Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος να κλείσει την αξιολόγηση εγκαίρως κάτι που σημαίνει έως το τέλος του έτους», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις ενστάσεις του ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες ο Κερέ είπε πως ο μονός θεσμός που μπορεί να εκφράσει άποψη για τη διενέργεια επισκόπησης ενεργητικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών είναι η ΕΚΤ και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM).

«Δεν βλέπουμε ανάγκη για AQR. Υπάρχει πλάνο που προβλέπει την διενέργεια stress test εντός του 2018 ως μέρος του ευρύτερου προγραμματισμού στην Ευρώπη. Θα δούμε πως χωρά στο χρονοδιάγραμμα του ελληνικού προγράμματος και πως θα είναι διαθέσιμο έγκαιρα πριν την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Ο SSM θα είναι πολύ προσεκτικός στην εξέταση των επιμέρους στοιχείων των ελληνικών τραπεζών όπως τα collateral. Είναι ανοικτή η συζήτηση με το ΔΝΤ ώστε να το κάνουμε να δουλέψει με τρόπο που θα καλύπτει τις ανησυχίες του ΔΝΤ. Στο τέλος αποφασίζει ο επόπτης, ο SSM», ανέφερε σχετικά.

Ο ίδιος στάθηκε στην ανάγκη ενεργοποίησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και να μην υπάρξει ματαίωση του σχετικού μέτρου.

Με τη σειρά του και ο Μπενουά Κερέ κάλεσε τις αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστική Αρχής

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως απομένει να εκταμιευθεί το ποσό της υπο- δόσης των 800 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα κάτι που θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της αποπληρωμής των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου κάτι που θα εξετασθεί όντος του Οκτωβρίου. Ο Ρέγκλινγκ χαιρέτισε πάντως την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδος στις αγορές και το γεγονός ότι η χώρα αναβαθμίσθηκε από όλες τους οίκους αξιολόγησης.

Τέλος, και εκείνος αναφέρθηκε στις «δυστυχείς εξελίξεις» γύρω από την υπόθεση της καταδίκης του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως στο Eurogroup δεν έγινε καμία αναφορά στην υπόθεση της Eldorado Gold.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ