ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «Ημέρα του Πρίγκιπα» για τον Γερούν Ντάισελμπλουμ

Η «Ημέρα του Πρίγκιπα» για τον Γερούν Ντάισελμπλουμ
ANP

Εξαιρετικά φορτωμένο θα είναι το πρόγραμμα του επικεφαλής του Eurogroup και υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ από σήμερα έως και την προσεχή Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, όταν και θα επισκεφθεί την Αθήνα.

Η σημερινή Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου είναι η Ημέρα του Πρίγκιπα στην Ολλανδία, ήτοι η ημέρα που η κυβέρνηση της χώρας θα παρουσιάσει τα σχέδιά της για το 2018. Ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ-Αλεξάντερ θα φθάσει στην αίθουσα των ιπποτών, κοντά στο κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου θα παραδώσει την ομιλία του θρόνου εκ μέρους της κυβέρνησης. Νωρίς το απόγευμα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα παρουσιάσει το Μνημόνιο του Προϋπολογισμού (budget memorandum) και τον Εθνικό Προϋπολογισμό στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Εθνικός Προϋπολογισμός της Ολλανδίας αποτελείται από μια σειρά νομοθετικών προτάσεων, ένα για κάθε υπουργείο, που σχετίζονται με τις εθνικές δαπάνες, τις υποχρεώσεις και τα εθνικά έσοδα για το επόμενο έτος. Το Μνημόνιο Προϋπολογισμού συνοψίζει τις προτάσεις πολιτικής και τις επιλογές της κυβέρνησης και εξηγεί πόσο θα κοστίσουν αυτές οι προτάσεις.

Συνήθως τις ημέρες που ακολουθούν την Ημέρα του Πρίγκιπα, η Βουλή των Αντιπροσώπων συζητά τα σχέδια της κυβέρνησης για το επόμενο έτος. Αυτή η συζήτηση είναι γνωστή ως γενική πολιτική συζήτηση. Ωστόσο, εφέτος η συζήτηση ανεστάλη, καθώς ο Εθνικός Προϋπολογισμός και το Μνημόνιο Προϋπολογισμού θα παρουσιαστούν από το προσωρινό υπουργικό συμβούλιο -το οποίο αποτελείται από το φιλελεύθερο κόμμα (VDD) του πρωθυπουργού Μάρκ Ρούτε και το Εργατικό Κόμμα (PvdA) στο οποίο ανήκει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ - το οποίο θα αντικατασταθεί τον Οκτώβριο από το νέο υπουργικό συμβούλιο που πρόεκυψε από τις εκλογές του προηγούμενου Μάρτιου.

Είναι παράδοση στην Ολλανδία το μεταβατικό υπουργικό συμβούλιο να αποφεύγει να προβαίνει σε διακηρύξεις νέων πολιτικών, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα τώρα που VVD και PvdA δεν έχουν την πλειοψηφία στη νέα Βουλή. Έτσι, η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν θα διεξάγει τη γενική πολιτική συζήτηση επειδή δεν υπάρχει ακόμη νέο υπουργικό συμβούλιο. Αντίθετα, θα διεξαχθεί συζήτηση σχετικά με την πολιτική δήλωση της κυβέρνησης μόλις αναλάβει το νέο υπουργικό συμβούλιο. Άλλωστε και το 2010 και το 2012, η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν είχε διεξάγει τη γενική πολιτική συζήτηση, διότι και εκείνα τα χρόνια, τα πολιτικά κόμματα βρισκόταν στη διαδικασία δημιουργίας ενός νέου υπουργικού συμβουλίου.

Η επίσκεψη στην Αθήνα

Αφού ολοκληρώσει τις εγχώριες υποχρεώσεις του, ο επικεφαλής του Eurogroup θα έλθει στην Αθήνα στις 25 Σεπτεμβρίου, για να πραγματοποιήσει την τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας.

Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Πέραν από τις επαφές του με την ελληνική πολιτειακή ηγεσία ο Ντάισελμπλουμ θα μιλήσει το βράδυ της επόμενης Δευτέρας σε συνέδριο του Economist σε ενότητα με θέμα «ΗΠΑ, ΕΕ και Ελλάδα: Τα μαθήματα 10 χρόνια μετά την κρίση του 2008», με την ομιλία του να αναμένεται να εστιάσει στην αλλαγή αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης.

Ομιλητές στο ίδιο συνέδριο του Economist θα είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής του Ομίλου Μυτιληναίος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ