ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκε η επέκταση της σύμβασης του «Ελευθέριος Βενιζέλος» έναντι 483,8 εκατ. ευρώ

Εγκρίθηκε η επέκταση της σύμβασης του «Ελευθέριος Βενιζέλος» έναντι  483,8 εκατ. ευρώ
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών για 20 έτη ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων και παρείχε εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να υπογράψει ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου το σχέδιο σύμβασης παράτασης.

Η έγκριση της εικοσαετούς παράτασης ήταν προϋπόθεση ώστε το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην πώληση του 30% που διαθέτει στην εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

Σύμφωνα με το κείμενο συμφωνίας που ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων η συμβατική περίοδος παραχώρησης θα παραταθεί κατά διάστημα 20 ετών, το οποίο θα άρχεται στις 12 Ιουνίου 2026 και θα λήγει στις 11 Ιουνίου 2046.

Ως τίμημα για την παράταση της συμβατικής περιόδου, η εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ ονομαστικό ποσό 483,8 εκατ. ευρώ (πλέον του ισχύοντος ΦΠΑ) τοις μετρητοίς σε τμηματικές καταβολές.

Το 52,97% του τιμήματος θα καταβληθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2017 υπό την προϋπόθεση ότι θα επέλθει η ημερομηνία έναρξης ισχύος και θα ικανοποιηθούν οι όροι για την καταβολή της πρώτης καταβολής στο ΤΑΙΠΕΔ δυνάμει της σύμβασης σύστασης καταπιστευτικού λογαριασμού. Το 47,03% του τιμήματος θα καταβληθεί κατά ή πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2018 στον λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ με την ημερομηνία αξίας να συμπίπτει με την ημερομηνία οφειλής.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, τα οφέλη από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης θα είναι πολλαπλάσια από τα 483,8 εκατ. ευρώ που θα λάβει το Δημόσιο για την παράταση της σύμβασης. Ενδεικτικά:

  • Κατά τη διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης η Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών θα κληθεί να κάνει συνολικές επενδύσεις 2,35 δισ. ευρώ.
  • Τα εκτιμώμενα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος της ΔΑΑ υπολογίζονται στο 1,47 δισ. ευρώ.
  • Τα επιπρόσθετα αναμενόμενα έσοδα από την καταβολή της ετήσιας αμοιβής θα ανέλθουν στο ποσό των περίπου 894 εκατ. ευρώ.
  • Το Δημόσιο λόγω της επέκτασης παραχώρησης προσδοκά και μελλοντική καταβολή μερισμάτων περί τα 835 εκατ. ευρώ.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ