ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχύεται το δολάριο μετά τις ανακοινώσεις της Fed για νέα αύξηση επιτοκίων

Ενισχύεται το δολάριο μετά τις ανακοινώσεις της Fed για νέα αύξηση επιτοκίων

Σημαντική ενίσχυση καταγράφει το δολάριο έναντι του ευρώ στις συναλλαγές της Πέμπτης μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, που κατέδειξαν πως επιταχύνεται η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Η ισοτιμία ευρώ δολαρίου διαμορφώνεται στο 1,1885 δολάριο από 1,2001 στις χθεσινές συναλλαγές, γεγονός που οφείλεται αποκλειστικά στις ανακοινώσεις που έκανε η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν για την επιτοκιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί το προσεχές διάστημα.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εξακολουθεί να προβλέπει ότι θα προχωρήσει σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια φέτος. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Fed η επικεφαλής Τζάνετ Γέλεν και τα υπόλοιπα μέλη της κεντρικής τράπεζας αποφάσισαν να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, τα οποία σήμερα διαμορφώνονται σε εύρος από 1% έως 1,25%, δίνοντας το στίγμα για τα μελλοντικά τους σχέδια.

Μέχρι το τέλος του 2017 τα επιτόκια αναμένεται ότι θα αυξηθούν κατά 0,25% ώστε να διαμορφωθούν σε εύρος από 1,25% έως 1,50%. Επίσης η Fed διατήρησε ουσιαστικά αμετάβλητες τις προβλέψεις για τη νομισματική πολιτική το επόμενο έτος, όπου οι αγορές περιμένουν τρεις αυξήσεις στο κόστος δανεισμού. Για το 2019 προβλέπονται δύο αυξήσεις στα επιτόκια και για το 2020 μία αύξηση.

Η Γέλεν αναμένεται να προχωρήσει σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων φέτος παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει κάτω από το 2% που είναι ο στόχος της Fed.

Επιπλέον η Fed ανακοίνωσε ότι από τον Οκτώβριο θα αρχίσει να μειώνει το χαρτοφυλάκιό της σε ομόλογα και άλλα επενδυτικά προϊόντα με εγγύηση στεγαστικά δάνεια. Η Fed είχε αγοράσει τέτοια ομόλογα και άλλα στοιχεία ενεργητικού όταν εφάρμοζε το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Τα στελέχη της τράπεζας είχαν δώσει σήμα από τους προηγούμενους μήνες ότι ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση.

Πρόκειται ουσιαστικά για αλλαγή πολιτικής από την κεντρική τράπεζα, η οποία από το 2008 έως το 2014 είχε προχωρήσει σε τρεις γύρους ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να τονώσει την οικονομία από τη χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2007-2009. Από τις αγορές ομολόγων και άλλων επενδυτικών προϊόντων ο ισολογισμός της Fed έχει ξεπεράσει τα 4 τρισ. δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ