ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη Δευτέρα η έξοδος της Ελλάδος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

Τη Δευτέρα η έξοδος της Ελλάδος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος
EPA

Την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ενέκριναν σε συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες οι πρέσβεις των κρατών - μελών στην Ε.Ε. (Coreper).Η απόφαση  ελήφθη μέσω γραπτής διαδικασίας, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση. Στην τυπική επικύρωση της εξόδου της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στην οποία εισήλθε τον Απρίλιο του 2009, αναμένεται προχωρήσει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. την προσεχή Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται πως στις 12 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε συστήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να κλείσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα. Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα των σημαντικών προσπαθειών που κατέβαλε η χώρα τα τελευταία χρόνια για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, καθώς και της προόδου που επιτεύχθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει πως από τις 25 Σεπτεμβρίου μόνο τρία κράτη μέλη θα παραμείνουν στο διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (Γαλλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο), σε σύγκριση με 24 χώρες κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση το 2011.

Το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα είναι ένα άλλο θετικό σημάδι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα.

Η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο όσον αφορά την επιστροφή της σε τροχιά δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης βελτιώθηκε από έλλειμμα 15,1% το 2009 σε πλεόνασμα 0,7% το 2016. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο του ορίου του 3% που ορίζει η Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η θετική αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στις σημαντικές και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε η Ελλάδα στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της βάσει του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του ΕΜΣ.

Σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις 2017 της Επιτροπής, οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας αναμένεται να διατηρηθούν. Με τα δημοσιονομικά μέτρα που λήφθηκαν μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας προβλέπεται να εξοικονομηθούν πόροι ύψους 4,5% του ΑΕΠ έως το 2018.

Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης, τα οποία ήδη αντισταθμίζουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, θα εξακολουθήσουν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης, ακόμη και μετά το 2018, καθώς τα αποτελέσματα είναι σωρευτικά. Χάρη σε αυτές τις προσπάθειες, το έλλειμμα προβλέπεται τώρα να παραμείνει κάτω του ορίου του 3% που ορίζει η Συνθήκη, καθ΄όλη τη διάρκεια της περιόδου προβλέψεων της Επιτροπής. Συνεπώς, έχουν εκπληρωθεί πλήρως οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη σύσταση του τερματισμού της ΔΥΕ για την Ελλάδα.

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει απαλλαγεί από την απαίτηση υποβολής χωριστών εκθέσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, καθώς υπόκειται στη διαδικασία παρακολούθησης βάσει του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας.

Όπως όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ που έχουν ωφεληθεί από προγράμματα στήριξης της σταθερότητας, η Ελλάδα, μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα, θα υπόκειται στους συνήθεις κανόνες οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, καθώς και σε ένα ειδικό σύστημα εποπτείας μετά το πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ