ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρή πτώση για το ευρώ στις συναλλαγές της Δευτέρας

Μικρή πτώση για το ευρώ στις συναλλαγές της Δευτέρας
Φωτογραφία Αρχείου EPA-AFP PHOTO THOMAS COEX

Η εντεινόμενη ανησυχία για το πώς η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα χειριστεί τον «άβολο» νέο κυβερνητικό συνασπισμό και τη ραγδαία αύξηση του ποσοστού της άκρας δεξιάς και ειδικότερα το πώς το νέο σκηνικό θα επιδράσει στις πολιτικές ενίσχυσης της διακυβέρνησης της ευρωζώνης που έχουν προαναγγείλει Γαλλία και Γερμανία ασκεί πιέσεις στο ευρώ.

Η ισοτιμία ευρώ δολαρίου άνοιξε στις πρωινές συναλλαγές της Δευτέρας στο 1,1898 δολάριο, ωστόσο σταδιακά σταθεροποιήθηκε στο 1,1920. Να σημειωθεί πως σε ετήσια βάση το ευρώ ενισχύεται κατά 6,5% έναντι του δολαρίου, κάτι που όμως είναι πιθανό να μη συνεχιστεί εάν η πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία κορυφωθεί.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι μεγάλες βιομηχανικές ενώσεις της Γερμανίας κάλεσαν ήδη τα πολιτικά κόμματα να αρχίσουν σύντομα διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ώστε να αποφευχθεί ένα πλήγμα στο επιχειρηματικό περιβάλλον. «Οι εταιρείες μας χρειάζονται καθαρά μηνύματα», δήλωσε ο Ντίτερ Κεμπφ, πρόεδρος της βιομηχανικής ένωσης BDI.

Πάντως, ανώτερη κοινοτική πηγή, με καλή γνώση των συσχετισμών σε Βερολίνο και Βρυξέλλες, δήλωσε σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «ένα είναι βέβαιο για το διάστημα μετά τις γερμανικές εκλογές: πως τίποτα δεν αλλάζει» και προσέθετε πως «οι δρομολογημένες αλλαγές στη λειτουργία της ΕΕ και της ΟΝΕ, έχουν σχεδιασθεί με τη σύμφωνη γνώμη της σημερινής και επόμενης καγκελαρίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ