ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Οι γερμανικές εκλογές δεν αλλάζουν τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα

Ντάισελμπλουμ: Οι γερμανικές εκλογές δεν αλλάζουν τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στην αποσαφήνιση ότι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών δεν επιδρά στις αποφάσεις που έχει ήδη λάβει το Eurogroup για το ελληνικό χρέος προχώρησε ο επικεφαλής της ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έσπασε τον πάγο λέγοντας ότι χαίρεται που επέστρεψε στην Αθήνα και στην ιστορική αίθουσα του τρίτου ορόφου του υπουργείου Οικονομικών στην οποία πριν από 33 μήνες είχε τη δημόσια αντιπαράθεση με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

"Είχαμε μια δύσκολη αφετηρία το 2015 και δυσκολίες στον να συμφωνήσουμε στο τρίτο πρόγραμμα το όποιο ήταν δύσκολο", είπε.

Ο ίδιος έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας ότι η προοπτική για την οικονομία και για τους πολίτες έχει επανέλθει. "Το ακούω εντός και εκτός Ελλάδος", είπε.

Ο ίδιος σημείωσε πως πλέον έχουμε μπει στην τελευταία φάση του προγράμματος προσαρμογής και υποστήριξε πως η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης εντός του έτους είναι εφικτή.

"Είμαστε στη τελευταία φάση του προγράμματος. Έχουμε κοινό στόχο να τελειώσουμε την τρίτη αξιολόγηση πριν από το τέλος του προγράμματος. Είναι εφικτό", είπε και έδειξε πως επιθυμεί μια καθαρή έξοδο της Ελλάδος από το πρόγραμμα.

Ερωτηθείς για το εάν θα χρειαστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2019 δεν θέλησε να απαντήσει. Για το θέμα του χρέους και τον γερμανικών εκλογών ο Ντάισελμπλουμ είπε πως οι γερμανικές εκλογές δεν θα αλλάξουν τις αποφάσεις του Eurogroup για το ελληνικό χρέος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ευχαρίστησε τον Γερούν Ντάισελμπλούμ για το γεγονός ότι πάντα μεσολαβούσε για τη ανεύρεση λύσεων.

Για τη σημερινή τους συνάντηση είπε πως εξετάστηκε το τι πρέπει να γίνει έως τα Χριστούγεννα . "Στόχος μας είναι να βγούμε από το πρόγραμμα χωρίς να χρειαστεί άλλο πρόγραμμα", είπε και προσέθεσε: "Είμαι σίγουρος πως θα υπάρξουν δυσκολίες αλλά θα βρούμε κοινό έδαφος".

Για το δημοσιονομικό κενό του 2018 ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως υπάρχουν τομείς που υπάρχει υπεραπόδοση και υποαπόδοση και πως ευελπιστεί πως το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο.

Για την έξοδο της χώρας στις αγορές ανέφερε πως η Ελλάδα θα δοκιμάσει αρκετές φορές πριν το τέλος του προγράμματος την έξοδο στις αγορές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ