ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μυτιληναίος: Η Ελλάδα χρειάζεται εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης

Μυτιληναίος: Η Ελλάδα χρειάζεται εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Στην ανάγκη αντιμετώπισης του βάρους του ελληνικού χρέους και προώθησης αναπτυξιακών πολιτικών, αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος από το βήμα εκδήλωσης του Economist στην οποία μετείχε και ο τέως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.

Ο επικεφαλής του Ομίλου Μυτιληναίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι εταίροι της Ελλάδας θα συναινέσουν στην ελάφρυνση του χρέους, η οποία κρίνεται καθοριστική προκειμένου να μειωθεί ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ, όπως επίσης και η επίσπευση της οικονομικής ανάπτυξης.

«Οι εταίροι μας δεν διαφωνούν με την ελάφρυνση του χρέους επειδή δεν αποδέχονται ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο, αλλά επειδή περιμένουν από τη χώρα μας να υλοποιήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Μια εφικτή πρόταση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η ελάφρυνση του χρέους να γίνει βαθμιαία, σε έναν ορίζοντα 5-7 ετών ούτως ώστε να συνδεθεί με τις μεταρρυθμίσεις που περιμένουν να δουν οι εταίροι.

Όπως εξήγησε, η βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας προϋποθέτει ένα εθνικό σχέδιο αναδιάρθρωσης, στα οποία θα συμμετέχουν όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό να υιοθετηθούν κάποιοι ενιαίοι πυλώνες πολιτικής που θα αποτελέσουν τα θεμέλια για την οικονομική ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση.

Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει σταθερή φορολογική πολιτική, μείωση των δημοσιονομικών δαπανών και διαγωνισμούς fast track, καθώς επίσης και την υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα είναι καταστροφικές για τους Έλληνες, πρέπει να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας και να πιστέψουμε ότι μόνοι μας θα οδηγήσουμε το πετρωμένο μας. Οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι οι σκληρότερα εργαζόμενοι στον κόσμο και πρέπει να διαμορφώσουμε μόνοι μας το μέλλον μας», είπε ο Έλληνας επιχειρηματίας.

Την εκτίμηση ότι η απάντηση στο ελληνικό πρόβλημα «δεν μπορεί να είναι περισσότερη λιτότητα» εξέφρασε από το βήμα του Economist o τέως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Στον αντίποδα, προέκρινε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων, για ένα πιο αξιόπιστο φορολογικό σύστημα, καθώς και περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Ο κ. Λιου διέκρινε πρόοδο στην ελληνική οικονομία, ωστόσο, τόνισε ότι δεν αρκούν μόνο κάποιες επί μέρους πολιτικές, αλλά απαιτείται ένα σύνολο παρεμβάσεων και στα δύο αυτά σκέλη, προκειμένου η Ελλάδα να εξέλθει από την κρίση.

Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι πλέον δεν τίθεται θέμα Grexit, το οποίο προκαλούσε επιβλαβή αβεβαιότητα, τονίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα υπονόμευε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και θα δημιουργούσε ευρύτερες διεθνείς παρενέργειες.

Ο ίδιος στάθηκε στην παράμετρο της διατλαντικής συμμαχίας, λέγοντας πως σήμερα παραμένει το ίδιο σημαντική. Στο πλαίσιο αυτό, έφερε το παράδειγμα της προσφυγικής κρίσης, η οποία , κατά τη γνώμη του, υπενθύμισε ότι οι προκλήσεις για τη διατλαντική συμμαχία δεν έχουν σύνορα.

Αναφερόμενος στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ο κ. Λιου επεσήμανε ότι μετά την εκδήλωση της κρίσης εφαρμόστηκαν τόσο πολλές μεταρρυθμίσεις, σε σημείο που σήμερα υπάρχει ο κίνδυνος να ξεχαστεί η ανάγκη διατήρησής τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ