ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αργή πρόοδος στα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με την ενέργεια

Αργή πρόοδος στα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με την ενέργεια
EUROKINISSI

Τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με το χώρο της ενέργειας και συγκεκριμένα η ελληνική πρόταση για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς και ο οδικός χάρτης αναμόρφωσης της αγοράς φυσικού αερίου, εξετάσθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες.

Οι ελληνικές θέσεις για το σχέδιο πώλησης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ δεν βρίσκουν σύμφωνη την Κομισιόν, δεδομένου ότι αφορούν στις δύο παλαιές μονάδες του Αμυνταίου, τη μονάδα Μελίτη Ι, συν μια άδεια για την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ. Οι συνομιλητές της ελληνικής πλευράς ζητούν να προστεθεί στο προς πώληση πακέτο η Μεγαλόπολη δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν τις δύο παλαιές μονάδες του Αμυνταίου ως παροπλισμένες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική στο ενδεχόμενο αυτό, ωστόσο δεν ανοίγει πλήρως τα χαρτιά της.

Εξάλλου, τη συνάντηση Σταθάκη – Μοσκοβισί απασχόλησε και ο οδικός χάρτης αναμόρφωσης της αγοράς αερίου και ειδικά Κ ο ρόλος και οι συμμετοχές της ΔΕΠΑ στην χονδρική, στη διανομή και στη λιανική αγορά του αερίου.

Οι θεσμοί έχουν ζητήσει να καταρτισθεί ως το τέλος του χρόνου ένας οδικός χάρτης για τον τομέα του φυσικού αερίου, προκειμένου μεταξύ άλλων να αρθούν καταστάσεις που δεν προωθούν τον ανταγωνισμό. Οι θεσμοί θεωρούν πως η ΔΕΠΑ δεν μπορεί να είναι και χονδρέμπορος και προμηθευτής αερίου και αυτόνομος λιανοπωλητής αερίου, αλλά και μέτοχος των ΕΠΑ και των ΕΔΑ.

Πάντως, η κυβέρνηση αναζητεί λύση προκειμένου η ΔΕΠΑ να συνεχίσει να έχει παρουσία και ρόλο στη λιανική αγορά του αερίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ