ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Λαγκάρντ με Έλληνες τραπεζίτες στο Λονδίνο

Συνάντηση Λαγκάρντ με Έλληνες τραπεζίτες στο Λονδίνο
Reuters

Συνάντηση με εκπροσώπους ελληνικών τραπεζών θα έχει σήμερα στο Λονδίνο η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Eκπρόσωπος του ΔΝΤ, ερωτηθείς σχετικώς, επιβεβαίωσε τη συνάντηση της επικεφαλής του Ταμείου με στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Γενικής Διευθύντριας στο Λονδίνο όπου θα παραστεί σε συνέδριο της Τράπεζας της Αγγλίας, στο οποίο θα απευθύνει κεντρική ομιλία, θα συναντηθεί με εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών», ανέφερε σχετικά.

Και από ελληνικές πηγές έγινε γνωστό πως σήμερα το απόγευμα στο Λονδίνο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης και στελέχη των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα έχουν συνάντηση με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η συνάντηση θα γίνει στον απόηχο της δήλωσης του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο ανέφερε πως το Ταμείο ικανοποιείται από την πρόταση της ΕΚΤ για επίσπευση των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών.

«Όσον αφορά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι δεν βλέπουμε καθόλου προβλήματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Το θέμα είναι ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα. Είχαμε προτείνει να επικαιροποιηθεί την επόμενη άνοιξη η επισκόπηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού του 2015 (AQR). Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρότεινε αντίθετα να προωθηθούν οι προγραμματισμένες προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων και να πραγματοποιηθούν στοχοθετημένες αξιολογήσεις των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών. Αυτό θα μας επιτρέψει να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να αξιολογήσουμε εάν η σημερινή στρατηγική για την εξασφάλιση της χρηστής τραπεζικής ικανότητας είναι επαρκής, χωρίς να χρειάζεται να περάσουμε από μια πλήρη επισκόπηση της ποιότητας του ενεργητικού (AQR). Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια εποικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους ευρείς στόχους και τώρα συζητάμε τους ακριβείς τρόπους που θα γίνει αυτό με τους συναδέλφους μας στην ΕΚΤ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ