ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ραντεβού» με την εφορία για εκατομμύρια φορολογούμενους

«Ραντεβού» με την εφορία για εκατομμύρια φορολογούμενους
Getty images/ideal images/Sean Gallup / Staff

«Μαύρη» Παρασκευή η σημερινή για εκατομμύρια φορολογούμενους, καθώς είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου, πράγμα που σημαίνει πως λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά από τους δύο αυτούς φόρους έσοδα περισσότερα από 2 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στην περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του φόρου, επιβαρύνονται με προσαυξήσεις ύψους 0,73% σε μηνιαία βάση.

Οι φορολογούμενοι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν σήμερα:

-την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ

-τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος

-δόσεις χρεών παρελθόντων ετών στην εφορία

Ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων έπρεπε να καταβληθεί ως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη ως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη ως το τέλος Νοεμβρίου. Ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται σε πέντε μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων λήγει σήμερα και η τελευταία στο τέλος Ιανουαρίου 2018.

Από τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει εφέτος τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ. Από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων τα προσδοκώμενα έσοδα βάσει των εκκαθαρισμένων δηλώσεων ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση ο Σεπτέμβριος είναι καθοριστικός μήνας για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, καθώς οι εισπράξεις θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό πού θα κλείσει εφέτος το πρωτογενές πλεόνασμα.

Να σημειωθεί πως όσοι φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα μία ή περισσότερες δόσεις των οφειλών τους προς το Δημόσιο, μπορούν βάσει του νόμου 4152/2013 να τις ρυθμίσουν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις με ετήσιους τόκους 5%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ