ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο καθεστώς ΦΠΑ προτείνει η ΕΕ με σκοπό την αποφυγή της φοροδιαφυγής

Νέο καθεστώς ΦΠΑ προτείνει η ΕΕ με σκοπό την αποφυγή της φοροδιαφυγής
Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Νέο καθεστώς ΦΠΑ θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 4 Οκτωβρίου με στόχο την αποφυγή της φοροδιαφυγής και την απλοποίηση των διαδικασιών απόδοσης του φόρου έπειτα από την δημοσιοποίηση των στοιχείων που δείχνουν πως υπάρχει απώλεια ύψους 151 δισεκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ΦΠΑ σε διάστημα ενός έτους.

Ο ΦΠΑ που αποτελεί τη βασικότερη πηγή εσόδων των ευρωπαϊκών χωρών, απέφερε στα ταμεία τους πέρυσι 1,035 τρισ. ευρώ, ενώ θα έπρεπε να έχει αποφέρει 1,187 τρισ.

Ένα μέρος των εσόδων από το ΦΠΑ εξαφανίστηκε εξαιτίας της ενιαίας αγοράς και του τρόπου συλλογής του που προάγει την απάτη. Η απάτη τύπου «καρουζέλ» στερεί περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από τα ταμεία των ευρωπαϊκών κρατών, δηλαδή 100 ευρώ για κάθε έναν από τους 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους, τα οποία καταλήγουν στο οργανωμένο έγκλημα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί σε δηλώσεις του κατήγγειλε πως «Οι αριθμοί αυτοί είναι απαράδεκτοι. Πρόκειται για χρήματα που έχουν κλαπεί από τους φορολογούμενους και χρησιμοποιούνται από τους εγκληματίες, ακόμη και από τρομοκράτες».

Από την πλευρά της η Europol τονίζει πως η απουσία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών αφήνει ελεύθερο το πεδίο στη φορολογική απάτη, με το οργανωμένο έγκλημα να κερδίζει περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Σε κάποιες χώρες μάλιστα η απάτη έχει αναχθεί σε εθνικό σπορ. Στην Ιταλία 35 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΦΠΑ έλειπαν από τα κρατικά ταμεία το 2015, δηλαδή το ένα τέταρτο του ποσού που θα έπρεπε να έχει συγκεντρωθεί. Το ίδιο συνέβη και στην Πολωνία, ενώ στη Ρουμανία το 37% των εσόδων από το ΦΠΑ εξαφανίζεται.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει στις 4 Οκτωβρίου τις λεπτομέρειες του σχεδίου της για το οριστικό καθεστώς του ΦΠΑ, το οποίο θα επιτρέψει ο φόρος να καταβάλλεται από τον πωλητή στις διασυνοριακές συναλλαγές.

Το νέο αυτό καθεστώς πρόκειται να αντικαταστήσει ένα «προσωρινό» καθεστώς που τέθηκε σε εφαρμογή πριν 25 χρόνια, το 1993. Αν και βασικός στόχος της Επιτροπής είναι η καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, το νέο καθεστώς πρόκειται να απλοποιήσει τις διαδικασίες κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ