ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φούσκες» στις αγορές ακινήτων μεγάλων χωρών

«Φούσκες» στις αγορές ακινήτων μεγάλων χωρών
Shutterstock Stock Photos

Οι τιμές των κατοικιών έχουν καταγράψει μεγάλη άνοδο στις περισσότερες από τις μεγάλες πόλεις των ανεπτυγμένων οικονομιών, αλλά σε κάποιες το ράλι τιμών δημιουργεί πλέον έντονους φόβους για φούσκα. Σύμφωνα με τον «Παγκόσμιο Δείκτη Φούσκας στην Αγορά Ακινήτων» της ελβετικής τράπεζας UBS πρόκειται για το Τορόντο, τη Στοκχόλμη, το Μόναχο, το Βανκούβερ, το Σύδνεϋ, το Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ και το Άμστερνταμ.

Όπως σημειώνει η UBS, τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος δημιουργίας φούσκας στην αγορά ακινήτων, καθώς οι ανατιμήσεις που καταγράφονται στο διάστημα αυτό φτάνουν ακόμη και το 50%, όταν τα εισοδήματα και οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί το πολύ έως 10%. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη ευκολία δανεισμού, με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να είναι πλέον υπερδανεισμένα.

Στο Μόναχο οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 85% τα τελευταία δέκα χρόνια. Μεγάλο ποσοστό των αυξήσεων αυτών μάλιστα καταγράφεται μετά το 2016. Ένας εργαζόμενος στον τομέα των υπηρεσιών χρειάζεται πλέον να δουλεύει οκτώ χρόνια για να αγοράσει ένα διαμέρισμα μόλις60 τ.μ..

Στη Στοκχόλμη οι τιμές τα τελευταία 10 χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 60%, ποσοστό που είναι διπλάσιο από την αύξηση των εισοδημάτων.

Στα μέσα του 2016 οι τιμές κατοικιών στο Βανκούβερ παρουσίασαν αύξηση κατά 25% σε ετήσια βάση. Την ίδια στιγμή η αύξηση στα εισοδήματα και στις τιμές των ενοικίων δεν ξεπέρασε το 5% σε ετήσια βάση.

Στο Σύδνεϋ, ενώ καταγράφηκαν υποχωρήσεις στις τιμές το διάστημα 2015-2016, τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα οι τιμές αυξήθηκαν κατά 12%. Πλέον οι τιμές των κατοικιών είναι κατά 60% υψηλότερες σε σύγκριση με το 2012.

Στο Λονδίνο οι τιμές των κατοικιών, προσαρμοσμένες με βάση τον πληθωρισμό, είναι κατά 45% υψηλότερες σε σύγκριση με αυτές που ίσχυαν πριν από πέντε χρόνια και κατά 15% υψηλότερες σε σύγκριση με την περίοδο πριν από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007.

Στο Χονγκ Κονγκ οι τιμές έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών στα μέσα του τρέχοντος έτους. Είναι πλέον σχεδόν τρεις φορές υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν το 2003.

Στο Άμστερνταμ οι πραγματικές τιμές έχουν αυξηθεί από το 2015 και μετά κατά 30%. Οι αυξήσεις στις τιμές είναι πολύ μεγαλύτερες στην πόλη αυτή σε σύγκριση με άλλες πόλεις της χώρας.

Στο Τορόντο, μόνο πέρυσι υπολογίζεται ότι καταγράφηκαν αυξήσεις 20% στις τιμές. Τα τελευταία χρόνια οι πραγματικές τιμές έχουν διπλασιαστεί, ενώ τα ενοίκια έχουν αυξηθεί μόλις κατά 5% και οι μισθοί κατά 10%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ