ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβερνητικός ελιγμός για το Ελληνικό

Κυβερνητικός ελιγμός για το Ελληνικό
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Η κυβέρνηση θέλει να θωρακίσει το μνημόνιο που υπέγραψε το υπουργείο Πολιτισμού με την Ελληνικόν ΑΕ, ψηφίζοντάς το ως νόμο στη Βουλή, ώστε να τηρηθούν τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που αυτό προβλέπει για τις αρχαιολογικές εργασίες. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως θα εξουδετερωθεί τυχόν αρνητική για την επένδυση γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Δεδομένου ότι η αυριανή απόφαση του ΚΑΣ εκτιμάται πως θα είναι υπέρ της κήρυξης τμήματος του πρώην αεροδρομίου ως αρχαιολογικού χώρου, η βασική εναλλακτική της κυβέρνησης είναι να θωρακίσει το μνημόνιο μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και Ελληνικόν ΑΕ και τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που αυτό προβλέπει για τις αρχαιολογικές εργασίες, ψηφίζοντάς το ως νόμο στη Βουλή.

Ο υφιστάμενος αρχαιολογικός νόμος δεν προβλέπει χρονοδιαγράμματα στις αρχαιολογικές εργασίες. Και η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι έχουν υπάρξει περιπτώσεις ανασκαφών που διήρκεσαν ακόμα και τέσσερα - πέντε χρόνια, τινάζοντας στον αέρα τους σχεδιασμούς και τα αρχικώς προϋπολογισμένα κονδύλια του έργου, με αποτέλεσμα να απαιτηθούν περαιτέρω χρόνος και επιπλέον κονδύλια.

Σημειωτέον ότι η σύμβαση πώλησης των μετοχών της Ελληνικόν ΑΕ, η οποία υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2014 μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και επενδυτή, εμπεριέχει πρόβλεψη για αποζημίωση του τελευταίου λόγω τυχόν καθυστερήσεων που θα προκύψουν εξαιτίας εύρεσης αρχαιοτήτων που δεν ήταν γνωστές κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού.

Τέλος, δεκτή έκανε, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρωτοβάθμια επιτροπή δασικών αμφισβητήσεων την ένσταση που υπέβαλε το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό Α.Ε. κατά της απόφασης του δασαρχείου Πειραιά για χαρακτηρισμό ως δάσους έκτασης 37 στρεμμάτων στο Ελληνικό.Είχε προηγηθεί, στις 14 Σεπτεμβρίου, η αυτοψία που πραγματοποίησε η πρωτοβάθμια επιτροπή δασικών αμφισβητήσεων στην έκταση με στόχο να διαπιστωθεί, εάν και που υπάρχει δάσος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ