ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

9 δόσεις ΕΝΦΙΑ μέσα στους επόμενους 10 μήνες

9 δόσεις ΕΝΦΙΑ μέσα στους επόμενους 10 μήνες
EUROKINISSI

Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ καταβλήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου και ακολουθούν οι επόμενες στις 31 Οκτωβρίου, στις 30 Νοεμβρίου, στις 29 Δεκεμβρίου και στις 31 Ιανουαρίου 2018. Ωστόσο, ελάχιστοι από τους φορολογουμένους που έως τον Ιανουάριο θα πληρώνουν κάθε μήνα τον ΕΝΦΙΑ έχουν συνειδητοποιήσει πως από το Μάρτιο 2018 θα αρχίσουν να καταβάλουν και τον ΕΝΦΙΑ του επομένου έτους, σε πέντε δόσεις

Αυτό σημαίνει πως ο Φεβρουάριος του 2018 θα είναι ο μόνος μήνας μέσα στο επόμενο δεκάμηνο που δεν θα βαρύνεται με το φόρο ακινήτων.

Στη βάση του επικαιροποιημένου Μνημονίου ο ΕΝΦΙΑ του 2018 δεν θα έρθει μόνο νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, καθώς θα αποπληρωθεί στο διάσημα Μαρτίου – Ιουλίου 2018, αλλά θα είναι και αυξημένος για τους έχοντες μεσαία και κυρίως μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις θα είναι μικρότερες από τις σημερινές προκειμένου να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές που ισχύουν στην αγορά.

Ωστόσο, η αναπροσαρμογή θα συνοδευτεί από αυξήσεις φορολογικών συντελεστών, μείωση ενδεχομένως του αφορολόγητου ορίου των 200.000 ευρώ για τον συμπληρωματικό φόρο, ενώ δεν αποκλείονται αλλαγές στις εκπτώσεις και τις απαλλαγές που ισχύουν σήμερα στον ΕΦΝΙΑ.

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι κάποιοι, ειδικά οι έχοντες μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία, θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα σε σχέση με φέτος, καθώς ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει κάθε χρόνο να φέρνει στα δημόσια ταμεία έσοδα τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ. Έτσι όποια μείωση γίνει στις αντικειμενικές αξίες θα καλυφθεί με παρεμβάσεις στους συντελεστές και τα αφορολόγητα όρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ