ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλά επίπεδα 33 μηνών το οικονομικό κλίμα το Σεπτέμβριο

Σε υψηλά επίπεδα 33 μηνών το οικονομικό κλίμα το Σεπτέμβριο
Milos Bicanski/Getty Images

Στα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2014 επέστρεψε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο καταγράφοντας την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 33 μηνών.

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανιών Ερευνών (ΙΟΒΕ) ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ανήλθε το Σεπτέμβριο στις 100,6 μονάδες, από 98,2 μονάδες τον Ιούλιο και 99 μονάδες τον Αύγουστο.

Η επίδοση αυτή οφείλεται στη βελτίωση των προσδοκιών στις κατασκευές και στη βιομηχανία, αλλά και στην αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, κυρίως λόγω λιγότερο δυσμενών προβλέψεων για την ανεργία.

«Αν και ο δείκτης εξακολουθεί να κινείται σημαντικά χαμηλότερα από τα επίπεδα της υπόλοιπης Ευρώπης, η βελτίωσή του είναι αξιοσημείωτη. Αντανακλά κατά κύριο λόγο τη σημασία που είχε η άμβλυνση της αβεβαιότητας σχετικά µε την ομαλή πορεία του προγράμματος, όπως σε κάποιο βαθμό και την καλή πορεία του τουρισμού», αναφέρει το ΙΟΒΕ και προσθέτει:

«Αυτοί είναι και ο ισχυρότεροι παράγοντες στην τρέχουσα περίοδο και, παρά τις δυσμενείς φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, φαίνεται να διαμορφώνονται προσδοκίες ανάκαμψης της οικονομίας, έστω και µε μικρότερο ρυθμό από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί».

Αναλυτικότερα:

- Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, καταγράφεται σημαντική βελτίωση του δυσμενούς ισοζυγίου για τις προβλέψεις της ανεργίας, µε τις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και της χώρας όμως να επιδεινώνονται και την πρόθεση αποταμίευσης να παραμένει στα ίδια επίπεδα.

- Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ανακάμπτουν, όπως συμβαίνει και µε τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, ενώ και τα αποθέματα αποκλιμακώνονται.

- Στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων, αλλά και οι προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώνονται, αν και από χαμηλό επίπεδο

- Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται ελαφρά, αντίθετα µε τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ στις εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων καταγράφεται αποκλιμάκωση του σχετικού δείκτη

- Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων μεταβάλλονται θετικά τον Σεπτέμβριο σε σχέση µε τον Ιούλιο, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, όμως οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της εξασθενούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ