ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε επιστροφές φόρων 1,6 δισ. ευρώ προχώρησε η ΑΑΔΕ το Σεπτέμβριο

Σε επιστροφές φόρων 1,6 δισ. ευρώ προχώρησε η ΑΑΔΕ το Σεπτέμβριο
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Σε επιστροφές φόρων συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσα στο Σεπτέμβριο. Από το ποσό αυτό τα 650 εκατ. ευρώ αφορούν σε εκκρεμείς επιστροφές φόρων που έπρεπε να αποπληρώσει το Δημόσιο για να λάβει την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ.

Συνολικά την 1η Σεπτεμβρίου οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανέρχονταν σε 2,5 δισ. ευρώ. Στις 29 Σεπτεμβρίου μειώθηκαν σε 1,25 δισ. ευρώ, καθώς το Δημόσιο αποπλήρωσε 1,3 δισ. ευρώ παλαιών επιστροφών που εκκρεμούσαν καθώς και 300 εκατ. ευρω επιστροφών που προέκυψαν εντός του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής ζήτησε από τις υπηρεσίες αναλυτική καταγραφή των εκκρεμών επιστροφών φόρων ανα ΔΟΥ και ΑΦΜ και ανά είδος φόρου, προκειμένου να αποτυπωθεί το υπόλοιπο των υποχρέωσεων, αλλά και ο λόγος που δεν έχουν ακόμη επιστραφεί.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξοφλήσει συνολικά 1,2 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών της γενικής κυβέρνησης και εκκρεμών επιστροφών φόρων έως το τέλος Οκτωβρίου, διαφορετικά η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ που έχει εγκριθεί από τον Ιούλιο θα πάψει να είναι άμεσα καταβλητέα και θα απαιτηθούν νέες εγκρίσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM για να δοθούν τα χρήματα αυτά.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου αποπληρώθηκαν λιγότερα από τα μισά , ήτοι περίπου 500 εκατ. ευρώ, αλλά η πρόοδος που κατέγραψε η ΑΑΔΕ το Σεπτέμβριο φέρνει την κυβέρνηση πιο κοντά στο στόχο του 1,2 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ