SUSTAINABLE NEWS

Eπενδύσεις για την αναβάθμιση των αλιευμάτων και του αλιευτικού στόλου της ΕΕ

Eπενδύσεις για την αναβάθμιση των αλιευμάτων και του αλιευτικού στόλου της ΕΕ
CNN Greece

Μια ασφαλής, βιώσιμη, καινοτόμος και ανθεκτική στις κρίσεις αλιεία είναι ο στόχος που έχει θέσει για την επόμενη εξαετία η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Έλληνες αλιείς έχουν να κερδίσουν πολλά από αυτή τη νέα στρατηγική, καθώς αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να εκσυγχρονιστούν και να προσαρμοσθούν στις απαιτήσεις των καιρών.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑ) θα κατανεμηθούν την περίοδο 2021-2027 σχεδόν 6,1 δισ. ευρώ με σκοπό τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό του κλάδου. Το ΕΤΘΑ εντάσσεται στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 και (παράλληλα με τα εθνικά κονδύλια) προορίζεται να συγχρηματοδοτήσει έργα κατά 70%.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Υδατοκαλλιέργειας είναι ένα από τα πέντε Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) που προορίζονται να προωθήσουν την ανάκαμψη στην Ευρώπη με γνώμονα την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Το ΕΤΘΑ έχει βοηθήσει μέχρι στιγμής τους αλιείς κατά τη μετάβαση προς τη βιώσιμη αλιεία, έχει υποστηρίξει τις παράκτιες κοινότητες να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους, έχει χρηματοδοτήσει έργα που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές ακτές, και έχει συμβάλει στην εξέλιξη της βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας.

Το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Υδατοκαλλιέργειας για την περίοδο 2021-2027 θα παρέχει στήριξη ιδίως στην παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας και τα σκάφη μήκους έως 24 μέτρων, και θα προωθήσει την υδατοκαλλιέργεια.

Στόχος είναι η χρηματοδότηση επενδύσεων που θα βελτιώσουν την ασφάλεια, την ενεργειακή απόδοση και την ποιότητα των αλιευμάτων των αλιευτικών σκαφών της ΕΕ.

Για παράδειγμα, το ταμείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της αντικατάστασης ή του εκσυγχρονισμού των κινητήρων των αλιευτικών σκαφών με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη μείωση των εκπομπών CO2. Προωθεί επίσης την ανανέωση των γενεών στο επάγγελμα στηρίζοντας τη πρώτη απόκτηση σκάφους από νέους αλιείς.

Για να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ και να μειωθεί η εξάρτηση από τα αλιευτικά προϊόντα τρίτων χωρών, βάρος θα δοθεί και στην στήριξη της ευρωπαϊκής υδατοκαλλιέργειας με την ενθάρρυνση των επενδύσεων στον τομέα και τη προώθηση της ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας των εν λόγω προϊόντων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ