SUSTAINABLE NEWS

Αποκαλυπτήρια για τη μελλοντική δασική στρατηγική της ΕΕ - Η ποιοτική διαχείριση των εκτάσεων

Αποκαλυπτήρια για τη μελλοντική δασική στρατηγική της ΕΕ - Η ποιοτική διαχείριση των εκτάσεων
Pixabay

Λίγες εβδομάδες απομένουν για να ανακοινωθεί η νέα δασική στρατηγική της Κομισιόν, η οποία εκτιμάται πως θα έχει ειδικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Η ΕΕ αναμένεται να προωθήσει μοντέλα διαχείρισης δασών που θα στοχεύουν σε βιώσιμα από περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική άποψη δάση.

Η νέα δασική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμάται πως θα ευθυγραμμίζεται κατάλληλα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, και θα διασφαλίζει ότι τα δάση θα διαδραματίζουν πολυχρηστικό ρόλο.

Η νέα στρατηγική θα ενισχύει την ανθεκτικότητα των δασών στις καταστροφές και θα ενισχύει τις δυνατότητες έγκαιρης προειδοποίησης, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία και πρόληψη συμβάντων όπως πυρκαγιές, πλημμύρες ή παρασιτώσεις. Παράλληλα, θα μεριμνά ώστε να βελτιώνεται η προσαρμοστικότητα των σχετικών περιοχών στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες και να προωθείται η περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητά.

Ένα σημαντικό συστατικό της νέας στρατηγικής είναι πως οι ιδιώτες που εφαρμόζουν τις αρχές της αειφόρου διαχείρισης θα λαμβάνουν καλύτερη οικονομική στήριξη, συμπεριλαμβανομένης νέας ειδικής ενίσχυσης για τις περιοχές Natura 2000 και αποζημίωση για τις οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από την θέσπιση μέτρων προστασίας.

Στην ίδια βάση, η νέα στρατηγική θα εστιάζει στην προώθηση της ξυλείας ως βιώσιμου κατασκευαστικού υλικού και ανανεώσιμης πρώτης ύλης και θα συμβάλει ώστε να ενταθεί η καταπολέμηση της παράνομης υλοτομίας, να υπάρξει καλύτερος εντοπισμός των εισαγόμενων προϊόντων και περισσότερες προσπάθειες για την προώθηση της βιώσιμης δασοκομίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα δάση και οι λοιπές δασικές εκτάσεις καλύπτουν επί του παρόντος περίπου το 43% της επιφάνειας της ΕΕ, το οποίο συνιστά 1,82 δισ. στρέμματα και αντιπροσωπεύει το 5% του συνόλου των δασών παγκοσμίως. Στην Ευρώπη, συνολικά το 23% των δασών βρίσκονται εντός περιοχών του δικτύου Natura 2000. Τα δάση απορροφούν περισσότερο από 10% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ.

Περίπου το 60% των δασών της ΕΕ ανήκει σε ιδιώτες, με μεγάλο ποσοστό αυτών να κατέχει μικρό μέγεθος (λιγότερο από τριάντα στρέμματα). Πάνω από το 60% των παραγωγικών δασών στην ΕΕ πληρούν, με πιστοποίηση, εθελοντικά πρότυπα αειφόρου διαχείρισης των δασών. Ο τομέας απασχολεί άμεσα τουλάχιστον 500.000 και έμμεσα 2,6 εκατομμύρια εργαζόμενους στην ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ