SUSTAINABLE NEWS

Παγκόσμια Ημέρα Καινοτομίας: Οι δημιουργικές επιχειρήσεις στον δρόμο για την αειφόρο ανάπτυξη

Παγκόσμια Ημέρα Καινοτομίας: Οι δημιουργικές επιχειρήσεις στον δρόμο για την αειφόρο ανάπτυξη

Καινοτομία και δημιουργικότητα στην επιστήμη, την επιχειρηματικότητα, την ίδια την ανθρώπινη εξέλιξη: Την αξία αυτών των δύο εννοιών στη σύγχρονη κοινωνία και οικονομία αναγνωρίζει και τιμά σήμερα, 21 Απριλίου, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Ειδικά για την οικονομία, οι δύο αυτοί πυλώνες είναι που δίνουν τη δυνατότητα προόδου συνολικά στην κοινωνία, με τα αποτελέσματά τους.

Σύμφωνα με τον ορισμό της καινοτομίας, άλλωστε, πρόκειται όχι μόνο για μία πρωτοποριακή ιδέα αναφορικά με κάποιο προϊόν ή υπηρεσία αλλά και με τη διαδικασία υλοποίησή της και επομένως πρόκειται για μία ολόκληρη παραγωγική διαδικασία, η οποία ταυτοχρόνως προωθεί την εξέλιξη.

Τα Ηνωμένα Έθνη καθόρισαν την 21η Απριλίου ως ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας μαζί, ώστε να καταδείξουν τον ρόλο και των δύο εννοιών, συνδυαστικά, όσον αφορά τη γενικότερη ανάπτυξη του ανθρώπου και των δραστηριοτήτων του, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Για να είμαστε μάλιστα ακριβείς, οι εορτασμοί διαρκούν κάθε χρόνο μία εβδομάδα με έναρξη τις 15 Απριλίου, την ημερομηνία γέννησης μιας σπουδαίας διάνοιας δημιουργικότητας και καινοτομίας, του καλλιτέχνη και εφευρέτη Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Οι εορτασμοί καθιερώθηκαν το 2001, με πρωτοβουλία της Καναδής ψυχολόγου Μάρσι Σιγκάλ, που είχε σκοπό της να επισημάνει την μοναδική ικανότητα του ανθρώπου να δημιουργεί καινούριες ιδέες με τη φαντασία του και να στοχεύει στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Από το 2017, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την ημερομηνία και την ενέταξε στο επίσημο καλεντάρι των Παγκόσμιων Ημερών του οργανισμού.

Για τον φετινό εορτασμό, στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΗΕ αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «μετά από ένα χρόνο συνεχούς lock down εξαιτίας της πανδημίας, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή να εκτιμήσουμε τη δημιουργική οικονομία. Τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν αυτό ακριβώς και σηματοδοτούν το 2021 ως Διεθνές Έτος της Δημιουργικής Οικονομίας για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη Isabelle Durant δήλωσε σχετικά: «Οι δημιουργικές επιχειρήσεις είναι κρίσιμες για την αειφόρο ανάπτυξη. Τονώνουν την καινοτομία και τη διαφοροποίηση, αποτελούν σημαντικό παράγοντα στον αναπτυσσόμενο τομέα των υπηρεσιών, υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα και συμβάλλουν στην πολιτιστική πολυμορφία».

Η καινοτομία και η δημιουργικότητα βρίσκουν πεδίο δράσης σε κάθε έκφανση της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας δίνει άπειρες δυνατότητες και η ανθρώπινη φαντασία ανοίγει νέους ορίζοντες σε κάθε τομέα. Κατά τη συγκυρία της πανδημίας, είδαμε να αναπτύσσονται ταχύτατα ιδέες και καινοτομίες που, για παράδειγμα, διευκόλυναν την πρόσβαση στην εξ’ αποστάσεως ιατρική περίθαλψη ή έκαναν απλούστερη την πρόσβαση σε υπηρεσίες, χωρίς να διατρέχεται κανένας κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.

Εύκολα μπορεί κάποιος να υποστηρίξει πως η καινοτομία προϋποθέτει τη δημιουργικότητα, η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει αυτό που έχουμε μάθει να ονομάζουμε «καταιγισμό ιδεών» ή «brainstorming». Η συζήτηση και ο διάλογος μπορούν να προωθήσουν μία ιδέα και να την εξελίξουν τόσο ώστε να γίνει τελικά μία καινοτομία, ένα πραγματικό βήμα μπροστά.

Οι ελληνικές startups δυναμικά στο προσκήνιο

Αν κάποιο είδος επιχειρήσεων έχει ταυτιστεί περισσότερο με την καινοτομία και τη δημιουργικότητα, δεν είναι άλλο από τις startups: Με άξονα το τρίπτυχο «εξωστρέφεια, ταχύτητα, ευελιξία», νεοφυείς επιχειρήσεις εξαπλώνονται σε όλους τους κλάδους αναζητώντας δημιουργικές προτάσεις και προϊόντα που θα διευκολύνουν το κοινό ή θα του ανοίξουν νέες ευκαιρίες σε τομείς που πιθανώς δεν μπορούσε να φανταστεί καν. Στον τομέα αυτό, μια σειρά από ελληνικές startup εταιρείες έχουν μπει δυναμικά στο προσκήνιο και διεκδικούν τη θέση τους στην επιχειρηματικότητα όχι μόνο εντός Ελλάδος ή Βαλκανίων, αλλά πανευρωπαϊκά – ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο και αξιόλογη πορεία, οι ελληνικές startups διεκδικούν από την ελληνική πολιτεία ακόμα περισσότερη χρηματοδότηση κι εμπιστοσύνη, καθώς είναι δεδομένο πως μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση από την κεντρική διοίκηση. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο ανακοινώθηκε το Elevate Greece, η επίσημη ψηφιακή πύλη για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που έχει ως στόχο, «την ενίσχυση, ανάπτυξη και εξωστρέφεια του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η πλατφόρμα απευθύνεται τόσο σε επιχειρηματίες που θέλουν να αναπτύξουν περαιτέρω τη startup τους όσο και σε επενδυτές που τυχόν ενδιαφέρονται για καινοτόμες ιδέες, με τη διασύνδεση που επιτυγχάνεται μέσω αυτής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ