SUSTAINABLE NEWS

Eurostat: Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση ρύπων στην ΕΕ

Eurostat: Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση ρύπων στην ΕΕ
INTIME NEWS / ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Πρωταθλήτρια» αναδείχθηκε η Ελλάδα μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς το ποσοστό μείωσης ρύπων κατά το 2020.

Συγκεκριμένα, λόγω της πανδημίας, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων με το σχετικό ποσοστό να διαμορφώνεται στο 18,7%.

Αντίστοιχα, ο Ευρωπαϊκός Μέσος Όρος πτώσης διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 10%, ενώ όπως αναφέρει η Eurostat σε σχετική ανακοίνωση «ξεκάθαρη πτώση στην κατανάλωση ορκυκτών καυσίμων- άνθρακα, λιγνίτη πετρελαίου, πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου- παρατηρήθηκε στις περισσότερες χώρες».

Έτσι, πολύ κοντά στα επίπεδα της Ελλάδας διαμορφώθηκε η πτώση των ρύπων στην Εσθονία με το αντίστοιχο ποσοστό μείωσης να είναι 18,1%. Ακολουθεί το Λουξεμβούργο με πτώση 17,8%, η Ισπανία όπου υποχώρησαν 16,2% και η Δανία με μείωση κατά 14,8%. Στον αντίποδα ανεπηρέαστη φάνηκε να έμεινε η εικόνα στη στη Μάλτα και την Ουγγαρία όπου οι εκπομπές μειώθηκαν μόλις κατά 1% και 1,7%. Αρκετά κάτω του μέσου όρου της Ε.Ε. κινήθηκε επίσης η μείωση στη Ρουμανία, τη Λιθουανία, την Ιρλανδία, αλλά και στο Βέλγιο.

Ειδικά για την Ελλάδα, πέραν της πανδημίας σημαντικό ρόλο έπαιξε και η προσπάθεια μετάβασης σε μια πιο «πράσινη» οικονομία που εξαρτάται σαφώς λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα.

Αγωνία για το 2021

Εντούτοις, αντίθετα είναι τα μηνύματα για φέτος, καθώς η επιστροφή στην κανονικότητα έχει επαναφέρει και τη μόλυνση πιο κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα. Έτσι, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας έχει προειδοποιήσει ότι οι συνδεόμενες με την ενέργεια εκπομπές ρυπογόνων αερίων οδεύουν προς αύξηση 5% φέτος σε παγκόσμιο επίπεδο, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη μείωση που επετεύχθη πέρυσι εν μέσω lockdown. Μένει λοιπόν να αποδειχθεί αν πρόκειται για συγκυριακή αλλαγή ή αν κινούμαστε σε μια βιώσιμη κατεύθυνση μείωσης των ρύπων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ