SUSTAINABLE NEWS

Τι προσφέρουν οι αξιολογήσεις ESG σε επιχειρήσεις και επενδυτές

Τι προσφέρουν οι αξιολογήσεις ESG σε επιχειρήσεις και επενδυτές
Pixabay

Το ενδιαφέρον για την υιοθέτηση αρχών ESG (Environment, Social, Governance) από τους επενδυτές δείχνει μια σαφή ζήτηση για βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές, όπως και για την καλύτερη κατανόηση της βιωσιμότητας μιας επιχείρησης.

Στη βάση αυτή οι αξιολογήσεις ESG προσπαθούν να καλύψουν αυτήν την ανάγκη της αγοράς, επιτρέποντας στους επενδυτές να εκτιμήσουν γρήγορα και εύκολα την απόδοση ESG μιας επιχείρησης.

Οι αξιολογήσεις ESG έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν και υπάρχει ανάγκη για μια υψηλότερη ποιότητα δεδομένων, περισσότερη διαφάνεια και ένα παγκόσμιο αποδεκτό σύστημα αξιολογήσεων.

Επειδή οι αξιολογήσεις ESG είναι κατά κύριο λόγο προϊόν και υπηρεσία για τους επενδυτές, σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 600 εταιρείες αξιολογήσεων ESG.

Από αυτές, έξι πάροχοι αξιολόγησης έχουν αναδειχθεί ως ηγέτες της αγοράς :

1. S&P Global Ratings

2. Morgan Stanley Capital International

3. FTSE Russell

4. Sustainalytics

5. Refinitiv

6. Institutional Shareholder Services (ISS)

Ακόμα και ανάμεσα σε αυτούς τους έξι κορυφαίους παρόχους, υπάρχουν διαφορές στο πώς λαμβάνουν τα δεδομένα τους και πώς υπολογίζουν τις αξιολογήσεις.

Οι μεθοδολογίες στη συλλογή δεδομένων περιλαμβάνουν ερωτηματολόγια, ανάλυση ανθρώπινου δυναμικού, επεξεργασία τεκμηριωμένων αναφορών αειφορίας και δημόσιες και διαθέσιμες πληροφορίες, κ.α..

Μια έκθεση του MIT το 2019 διαπίστωσε ότι η συσχέτιση μεταξύ των αξιολογήσεων ESG και των ανεξάρτητων οργανισμών αξιολόγησης ήταν κατά μέσο όρο 0,61. Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας (credit ratings) από την άλλη έφταναν το 0,99.

Οι βαθμολογίες ESG είναι τα υποκείμενα δεδομένα και όχι το τελικό σκορ μιας εταιρείας. Είναι μια ένδειξη για το πού μπορούν να γίνουν βελτιώσεις στην εταιρεία.

Οι αξιολογήσεις ESG δεν είναι ακόμη μια ιδανική λύση για τους επενδυτές, ωστόσο, καθώς η υιοθέτηση της αξιολόγησης ESG συνεχίζει να αυξάνεται και οι μεθοδολογίες αξιολόγησης βελτιώνονται, οι βαθμολογίες ESG είναι πιθανό να γίνουν πιο σημαντικές.

Η μόνη εγγύηση είναι ότι οι αξιολογήσεις ESG θα εξελιχθούν, θα αυξήσουν την διαφάνεια των εταιρειών, οι αγορές θα βελτιωθούν και θα συμμορφωθούν, επομένως θα είναι πιο αξιόπιστες στο μέλλον.

O Γιάννης Έξαρχος είναι Managing Director, JE Consulting Group

ΔΗΜΟΦΙΛΗ