SUSTAINABLE NEWS

Στα 650 δισ. δολάρια θα φτάσουν φέτος τα «ομόλογα βιωσιμότητας»

Στα 650 δισ. δολάρια θα φτάσουν φέτος τα «ομόλογα βιωσιμότητας»
Unsplash

Κατακόρυφη άνοδο καταγράφουν το τελευταίο διάστημα τα «ομόλογα βιωσιμότητας» (sustainability bonds) μέσω των οποίων χρηματοδοτούνται ζητήματα κρίσιμα για τον πλανήτη, όπως για παράδειγμα τα εμβόλια για τον COVID-19, η κλιματική αλλαγή, η βιοποικιλότητα αλλά και η βέλτιστη διαχείριση της ενέργειας.

Τα «ομόλογα βιωσιμότητας» προέρχονται από τα «πράσινα ομόλογα» τα οποία έχουν ξεπεράσει σε αξία το 1 τρισ. δολάρια ετησίως, πλέον όμως κινούνται αυτόνομα καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την εταιρεία παροχής δεδομένων Refinitiv, η αξία της εν λόγω αγοράς ομολόγων οκταπλασιάστηκε το 2020 ενώ μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2021 έφτασε τα 287 δισ. δολάρια, διπλάσια από το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σύμφωνα μάλιστα με τη Moody’s, η συνολική τους αξία μπορεί να ξεπεράσει τα 650 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του χρόνου, καταγράφοντας άνοδο 32% σε σχέση με πέρυσι.

Όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, η πανδημία έχει επιταχύνει την τάση προς τα ομόλογα βιωσιμότητας και τις υπεύθυνες επενδύσεις, καθώς οι επενδυτές θέλουν να γνωρίζουν πού πηγαίνουν τα χρήματά τους και να επιβεβαιώσουν ότι χρησιμοποιούνται για υπεύθυνες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το Environment & Energy Leader ανάμεσα στις εταιρείες που εξέδωσαν ομόλογα αυτής της κατηγορίας συμπεριλαμβάνονται οι Kellogg, Amazon, Whirlpool, Pacific Life, Aflac, MasterCard και Georgia Power.

Σημειώνεται ότι το 2020 η Παγκόσμια Τράπεζα εξέδωσε πενταετές ομόλογο βιωσιμότητας ύψους 8 δισ. ευρώ με τα χρήματα να πηγαίνουν προς την κάλυψη της δέσμευσή της να προσφέρει 160 δισ. δολάρια ώστε να βοηθήσει τις χώρες να ανακάμψουν από την πανδημία. Από αυτά τα 12 δισ. δολάρια θα κατευθυνθούν για την στήριξη του εμβολιασμού στις αναπτυσσόμενες χώρες, με στόχο να εφαρμοστούν σε 50 χώρες μέχρι το μέσο του έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ