SUSTAINABLE NEWS

Η Volvo γίνεται κλιματικά ουδέτερη εταιρεία, με έμφαση στη βιωσιμότητα και την ασφάλεια

Η Volvo γίνεται κλιματικά ουδέτερη εταιρεία, με έμφαση στη βιωσιμότητα και την ασφάλεια

H Volvο είναι διάσημη για την ασφάλεια των αυτοκινήτων της. Τώρα πλέον και για τη βιωσιμότητα.

 

Η Volvo είναι ένας κατασκευαστής με μεγάλες ευαισθησίες. Τόσο για τους ανθρώπους που αποκτούν τα αυτοκίνητά της για τις μετακινήσεις τους αλλά και με όσους κινούνται παράλληλα με αυτά -είναι χαρακτηριστικός ο στόχος της να μην υπάρχουν παγκοσμίως θανατηφόρα ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται αυτοκίνητά της με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο- όσο και για το περιβάλλον.

Η σουηδική εταιρεία είναι από τις πρώτες που αντιλήφθηκε τη σημασία της ηλεκτροκίνησης παρουσιάζοντας αρχικά plug-in υβριδικά και στην συνέχεια και πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα, ενώ είναι και πρωτοπόρος σε θέματα βιωσιμότητας.

Και εδώ ο στόχος είναι ξεκάθαρος και δεδομένος: με καταληκτικό έτος το 2040 η Volvo θέλει να είναι μια κλιματικά ουδέτερη εταιρεία, να έχει υιοθετήσει το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας και να έχει αναγνωριστεί ως ο ηγέτης στην ηθική και υπεύθυνη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Φυσικά μέχρι το 2040 υπάρχουν και ενδιάμεσα στάδια, που αποδεικνύουν αφενός την προσπάθεια που καταβάλει η Volvo για την όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος όσο και την όλο και περισσότερη τεχνολογία και τεχνογνωσία που συσσωρεύει στο συγκεκριμένο τομέα.

Έτσι λοιπόν, και μέχρι το 2025, ο άμεσος στόχος είναι η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα για τον κύκλο ζωής ενός αυτοκινήτου κατά 40%. Κάτι που θα προέλθει από τη μείωση κατά 50% των εκπομπών ρύπων, κατά 25% από τις πρώτες ύλες και τους προμηθευτές και κατά επίσης 25% από τις συνολικές δραστηριότητες. Στις τελευταίες συμπεριλαμβάνονται και τα logistics που αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο τόσο για την τροφοδοσία των γραμμών παραγωγής όσο και τη διακίνηση των αυτοκινήτων.

Με βάση τον προγραμματισμό της εταιρείας το 2025 το 50% των πωλήσεών της θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα (EVs) ενώ τα άλλα μισά θα είναι Plug-in υβριδικά.

Από κει και πέρα μέχρι το 2025 θα έχει επιτευχθεί και μια κλιματικά ουδέτερη παραγωγή, ενώ ενδεικτικό για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου είναι το ότι ήδη τα εργοστάσια της Volvo ανά τον κόσμο τροφοδοτούνται κατά 80% με κλιματικά ουδέτερη ηλεκτρική ενέργεια.

Παράλληλα η Volvo ενθαρρύνει και τους προμηθευτές της, ειδικά τους μεγάλους, να χρησιμοποιούν 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2025, γεγονός που θα της επιτρέψει να επιτύχει ή και να ξεπεράσει τους φιλόδοξους στόχους της.

Χαρακτηριστικά της λογικής και της φιλοσοφίας της Volvo είναι και το ότι είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως που σε συνεργασία με την SSAB, τη σουηδική εταιρεία παραγωγής χάλυβα διερευνά τις δυνατότητες εξέλιξης χάλυβα δίχως ορυκτά υλικά. Η βιομηχανικού επιπέδου παραγωγή του συγκεκριμένου χάλυβα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στα αυτοκίνητα της Volvo, αναμένεται να γίνει το 2026.

Ξεχωριστό ρόλο στην όλη προσέγγιση της Volvo έχει και η κυκλική οικονομία, που προστατεύει τους περιορισμένους φυσικούς πόρους του πλανήτη μας. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως τα ανταλλακτικά και τα υλικά ενός αυτοκινήτου χρησιμοποιούνται εκ νέου στην κατασκευή ενός καινούργιου.

Η Volvo σχεδιάζει με τέτοιον τρόπο τα μοντέλα της ώστε το 25% των πλαστικών που χρησιμοποιούνται σε αυτά να είναι ανακυκλωμένα ή βιολογικά, το 25% και το 40% του χάλυβα και του αλουμινίου που χρησιμοποιούνται σε αυτά να προέρχεται από ανακύκλωση.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το ότι η Volvo είναι ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων που χρησιμοποιεί την τεχνολογία Blockchain στην εφοδιαστική αλυσίδα του κοβαλτίου που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες της.

Φυσικά με όλα αυτά τα μέτρα και τις ενέργειες είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως η Volvo θα επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει και θα επιβεβαιώσει την πρωτοπορία της και σε έναν ακόμα τομέα.