SPONSORED SUSTAINABLE NEWS

Τέχνη & sustainable fashion: Περισσότερα από τον καθένα μας για ένα βιώσιμο μέλλον

Τέχνη & sustainable fashion: Περισσότερα από τον καθένα μας για ένα βιώσιμο μέλλον

Βιωσιμότητα. Μία λέξη που αρχίζει να αποτελεί μέρος του καθημερινού μας λεξιλογίου και η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα καθορίσει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας στο άμεσο μέλλον. Διότι με την κλιματική αλλαγή να αποτελεί απειλή για όλους μας και τον πλανήτη μας να εκπέμπει «σήμα κινδύνου» τα τελευταία χρόνια, το σίγουρο είναι πως έχει έρθει η ώρα να αναλάβουμε δράση.

Για να προστατεύσουμε τον πλανήτη και συνεπώς την ποιότητα της ζωής μας όμως, είναι σημαντικό να αποκτήσουμε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Και η πρωτοβουλία «Create New & Re-use Old & Support Art &more» powered by glo, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς μπορούμε να θέσουμε τις βάσεις για μία πιο ωφέλιμη καθημερινότητα, υιοθετώντας εναλλακτικές και περισσότερο sustainable συνήθειες: Από τη χρήση πιο φιλικών προς το περιβάλλον υλικών και υφασμάτων, μέχρι την ανάδειξη του sustainable σχεδιασμού και της βιώσιμης μόδας.

Λαμβάνοντας υπόψη μας όλα τα παραπάνω, λοιπόν, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός πως οι άνθρωποι οι οποίοι ανοίγουν τώρα τον δρόμο για ένα πιο βιώσιμο αύριο, είναι εκείνοι που συνήθως δεν διστάζουν να σπάσουν τα στερεότυπα, εκείνοι οι οποίοι πρωτοπορούν διαχρονικά. Ο λόγος, φυσικά, για τους καλλιτέχνες.

Η καμπάνια Create New & Re-use Old & Support Art &more και οι καλλιτέχνες που φέρνουν τη βιώσιμη μόδα στο προσκήνιο

Για εκείνους οι οποίοι παρακολουθούν τις κορυφαίες τάσεις των τελευταίων ετών, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η βιωσιμότητα αρχίζει να αποτελεί τον «κανόνα», ειδικότερα σε ό,τι αφορά στους τομείς της μόδας και της τέχνης. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, καλλιτέχνες ανά τον κόσμο ενώνουν συχνά τις δυνάμεις τους ή προσπαθούν να κάνουν το κάτι παραπάνω &more, προκειμένου να δημιουργούν τέχνη που δεν ωφελεί απλώς τους σύγχρονους καταναλωτές, αλλά την ίδια ώρα έχει θετικό αντίκτυπο και για τον πλανήτη. Όλα αυτά με στόχο ένα βιώσιμο αύριο για όλους και με «οχήματα» την τέχνη και τη μόδα και μάλιστα, ακόμη και σε εγχώριο επίπεδο.

Πράγματι, στην Ελλάδα του 2021, υπάρχουν καλλιτέχνες οι οποίοι μέσα από την τέχνη τους προσπαθούν να φέρνουν σε πρώτο πλάνο την έννοια της βιωσιμότητας, όχι μόνο μένοντας μακριά από τα στερεότυπα, αλλά καλώντας και τον καθένα από εμάς να ανακαλύψει το άλλο, το διαφορετικό πρόσωπο της τέχνης, ένα πρόσωπο που δεν είχαμε συνηθίσει, αλλά το οποίο έχουμε κάθε λόγο να ανακαλύψουμε. Και μια ματιά στα έργα της Βασιλικής Ρούσσου, του Σωτήρη Φωκέα (Soteur) και του Νίκου Ζήκου, αρκεί για να γνωρίσουμε το πιο sustainable πρόσωπο της τέχνης.

Για εκείνους που δεν το γνωρίζουν, η Βασιλική Ρούσσου είναι σχεδιάστρια μόδας upcycle ρούχων (δηλαδή, αξιοποιεί παλιά και φορεμένα ρούχα για να δημιουργεί μόδα), ο Σωτήρης Φωκέας είναι ένας σημαντικός street artist, που χρησιμοποιεί φιλικά προς το περιβάλλον χρώματα και πρώτες ύλες, ενώ ο Νίκος Ζήκος είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες και κοινωνικά ευαισθητοποιημένους φωτογράφους της γενιάς του.

Όλοι τους, λοιπόν, ένωσαν τώρα τις δυνάμεις τους για έναν διπλό καλό σκοπό και συγκεκριμένα, δημιουργώντας μια καινοτόμα, sustainable fashion συλλογή με t-shirts, καπέλα, πετσέτες θαλάσσης και άλλα προϊόντα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Create New & Re-use Old & Support Art &more» powered by glo.

Τι είναι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία και γιατί αξίζει την προσοχή μας; Πρόκειται για μια ενέργεια η οποία στηρίζει νέους καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους τέχνης, με σκοπό να μας ευαισθητοποιήσει απέναντι σε θέματα ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης και βιώσιμης ανάπτυξης και την ίδια ώρα, να βοηθήσει συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, στηρίζοντας το πρόγραμμα του οργανισμού Fabric Republic. Διότι τα έσοδα από τις πωλήσεις των ξεχωριστών, sustainable έργων που δημιούργησαν η Βασιλική Ρούσσου, ο Σωτήρης Φωκέας και ο Νίκος Ζήκος, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Create New & Re-use Old & Support Art &more» powered by glo, θα διπλασιαστούν και θα διατεθούν στον οργανισμό Fabric Republic, ο οποίος συλλέγει πλεονάζοντα ρουχισμό και τον ανακυκλώνει ή τον διανέμει για επαναχρησιμοποίηση.

Όσο απρόσμενο και αν φαντάζει, λοιπόν, η τέχνη και η sustainable fashion, μας δείχνουν τώρα τον δρόμο προς ένα καλύτερο σήμερα και ένα βιώσιμο αύριο. Και αυτό γίνεται πραγματικότητα, χάρη σε ανθρώπους που τολμούν το διαφορετικό, που επιλέγουν να συνδυάζουν αντίθετους κόσμους για να κάνουν τη διαφορά και δη, μέσα από πρωτοβουλίες, που φέρνουν στο προσκήνιο τη σημασία του να σπάμε τα στερεότυπα και να πηγαίνουμε ένα βήμα παραπέρα &more, του να «αγκαλιάζουμε» τις αλλαγές, ειδικότερα όταν μπορούν να οδηγήσουν σε κάτι καλό.

Αυτό ακριβώς μας καλεί να κάνουμε και η καμπάνια «Create New & Re-use Old & Support Art &more», powered by glo. Με έναν τρόπο ανατρεπτικό, βασίζεται στην τέχνη και τη μόδα προκειμένου να στηρίξει κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, αλλά και το περιβάλλον. Και αυτές ακριβώς οι αντιθέσεις, αυτοί οι φαινομενικά διαφορετικοί τομείς που συνδυάζονται με «όχημα» τη βιωσιμότητα, είναι που κάνουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία τόσο ξεχωριστή. Διότι απλούστατα, επιλέγοντας να αναδείξει τόσο σημαντικά ζητήματα με τρόπο καινοτόμο και διαφορετικό, την ίδια ώρα εμπνέει και καλεί τον καθένα μας να πει «ναι» στη διαφορετικότητα και κυρίως, να βγει από τα συνηθισμένα για να υιοθετήσει νέες, εναλλακτικές συνήθειες &more, που μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο σε προσωπικό, αλλά και κοινωνικό επίπεδο.