SUSTAINABLE NEWS

Λειβαδάρου-ΕΛΛΑΚΤΩΡ: «Πράσινη» ενέργεια για μετασχηματισμό της παραγωγικής- εφοδιαστικής αλυσίδας

Λειβαδάρου-ΕΛΛΑΚΤΩΡ: «Πράσινη» ενέργεια για  μετασχηματισμό της παραγωγικής- εφοδιαστικής αλυσίδας

Στην ανάγκη ενός θεσμικού πλαισίου που θα δώσει τις κατευθύνσεις με διαφανείς διαδικασίες για την ανάπτυξη των θαλάσσιων συστημάτων ΑΠΕ, αναφέρθηκε η Δρ. Ευγενία Λειβαδάρου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μιλώντας σε συνέδριο του κλάδου ΑΠΕ.

Όπως σημείωσε η Δρ. Λειβαδάρου είναι απαραίτητο να διαμορφώσουμε σύντομα ένα θεσμικό πλαίσιο και ένα ξεκάθαρο σχέδιο για να προχωρήσουμε σε επενδύσεις που θα στηρίξουν ουσιαστικά την ενεργειακή μετάβαση και την ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Άλλωστε η ενεργειακή μετάβαση όπως τόνισε η ίδια και η προσαρμογή της παραγωγικής αλυσίδας σε αυτή, έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την περεταίρω ανάπτυξη συστημάτων παραγωγής πράσινης ενέργειας. Σημείωσε μάλιστα ότι η ταχύτερη διάδοση των ΑΠΕ είναι η καλύτερη απάντηση στις πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων CO2.

Η Δρ. Λειβαδάρου αναφέρθηκε στην πρόκληση της αντιμετώπισης των μεγάλων διακυμάνσεων στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και ότι η λύση φαίνεται να έρχεται μέσω της αποθήκευσης είτε σε μπαταρίες ή της μετατροπής σε υδρογόνο, αναφέροντας μάλιστα το αντίστοιχο παράδειγμα του NordH2 Project στη Ολλανδία.

Η ανάπτυξη του κλάδου αποτελεί πηγή για τη δημιουργία έργων προστιθέμενης αξίας και υποδομών που θα κινήσουν ανοδικά την ευρύτερη οικονομία του τόπου.

Το Ευρωπαϊκό πλαίσιο υπάρχει, ο φυσικός γεωγραφικός πλούτος της χώρας είναι αδιαμφησβήτητα φιλόξενος για θαλάσσια ΑΠΕ συνεπώς αναμένονται η στρατηγική για τις εθνικές δράσεις και οι κατευθύνσεις που θα μας φέρουν πιο κοντά στον απώτερο στόχο της ενεργειακής ανεξαρτησίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ