SUSTAINABLE NEWS

«Real time» ενημέρωση για το ενεργειακό μείγμα από τον ΑΔΜΗΕ

«Real time» ενημέρωση για το ενεργειακό μείγμα από τον ΑΔΜΗΕ
«Real time» ενημέρωση για το ενεργειακό μείγμα από τον ΑΔΜΗΕ

Την ανανεωμένη εφαρμογή για φορητές συσκευές «IPTO Analytics», με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών για την πρόοδο της ενεργειακής μετάβασης παρουσίασε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Η ενημερωμένη έκδοση της εφαρμογής ενσωματώνει με σχηματικό τρόπο δεδομένα για το ενεργειακό μείγμα, μέσα από δείκτες εκπομπών CO2 οι οποίοι ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο. Στη νέα κατηγορία «Εκπομπές CO2», οι χρήστες του IPTO Analytics μπορούν να περιηγηθούν στις επιλογές:

  • Κοντέρ CO2, με τον δείκτη έντασης εκπομπών CO2, ανάλογα με το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής.
  • Μηδενικές Εκπομπές, με τον δείκτη που μετρά το ποσοστό του ενεργειακού μείγματος που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με εκπομπές CO2.
  • Καθαρές Ώρες, με την «μαργαρίτα» της καθαρής ενέργειας που αποτυπώνει εύληπτα τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα για κάθε ώρα της ημέρας.

Το IPTO Analytics αποτελεί το πιο πρόσφατο ψηφιακό κανάλι επικοινωνίας του ΑΔΜΗΕ για την παροχή ανοιχτών δεδομένων όσον αφορά το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Αξιοποιώντας διαδραστικά γραφήματα και χάρτες, η εφαρμογή προσφέρει άμεση και ζωντανή πληροφόρηση για βασικές παραμέτρους του ηλεκτρικού συστήματος, όπως η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και το ισοζύγιο των διεθνών διασυνδέσεων.

Στόχος του Διαχειριστή είναι η συνεχής αναβάθμιση του IPTO Analytics με πρόσθετες λειτουργικότητες, προκειμένου η εφαρμογή να καταστεί σημείο αναφοράς για την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση της νέας γενιάς στην κατανάλωση πράσινης ενέργειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά: «Το IPTO Analytics είναι συνυφασμένο με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΑΔΜΗΕ και την προώθηση της ενεργειακής δημοκρατίας. Με την ενσωμάτωση ακόμη περισσότερων ανοιχτών δεδομένων, η εφαρμογή του Διαχειριστή εξελίσσεται σε ένα πολύτιμο εργαλείο ενημέρωσης και εκπαίδευσης μικρών και μεγάλων για τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε ηλεκτρική ενέργεια σε καθημερινή βάση και τον αντίκτυπο που αυτός έχει για το περιβάλλον».

Η ανανεωμένη εφαρμογή IPTO Analytics είναι διαθέσιμη δωρεάν στα Ελληνικά και τα Αγγλικά για συσκευές Android και iOS, μέσω των παρακάτω συνδέσμων:

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ipto.analytics

App Store: https://apps.apple.com/gr/app/ipto-analytics/id1553494141?l=el

Παρακολουθήστε το βίντεο που επεξηγεί τις λειτουργίες της εφαρμογής στο YouTube, ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://youtu.be/a06bs7z5nH4

ΔΗΜΟΦΙΛΗ