SUSTAINABLE NEWS

EE: «Πράσινες» επενδύσεις πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο – Οι αντιδράσεις

EE: «Πράσινες» επενδύσεις πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο – Οι αντιδράσεις
Μια λίστα οικονομικών δραστηριοτήτων και περιβαλλοντολογικών κριτηρίων θα καθορίζει αν οι επενδύσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ως επενδύσεις Unsplash

Στις «πράσινες» επενδύσεις, σχεδιάζει να εντάξει η Ευρωπαϊκή Ένωση το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια, σε συνέχεια διαπραγματεύσεων που κράτησαν περισσότερο από ένα χρόνο.

Μια εξέλιξη που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ ορισμένων κρατών-μελών που απειλούν μάλιστα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εφόσον προχωρήσει το σχέδιο.
Αναλυτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει κανόνες εντός του Ιανουαρίου, περιγράφοντας τα κριτήρια που θα καθορίζουν ποιες επενδύσεις φυσικού αερίου, αλλά και πυρηνικής ενέργειας θα συμπεριληφθούν στην σχετική ταξινόμηση της ΕΕ για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντολογικά βιώσιμων επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να δημιουργηθεί μία λίστα οικονομικών δραστηριοτήτων και περιβαλλοντολογικών κριτηρίων, που θα πρέπει να τηρούνται ώστε οι σχετικές επενδύσεις να χαρακτηριστούν ως πράσινες.

Για παράδειγμα, οι επενδύσεις σε ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια που αξιοποιούν πυρηνικούς αντιδραστήρες θα χαρακτηρίζονται πράσινες εάν αξιοποιούν σύγχρονα τεχνολογικά πρότυπα και συμπεριλαμβάνουν πλήρη σχέδια για τα απόβλητα, καθώς και εάν τίθενται σε λειτουργία ως το 2050 το αργότερο. Θα πρέπει επίσης να έχουν εξασφαλίσει άδειες κατασκευής ως το 2045.

Οι αντιδράσεις

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των κρατών-μελών και ιδιαίτερα της Αυστρίας, με την χώρα να απειλεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

«Εάν αυτό το σχέδιο υποβληθεί ως έχει, θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη|, διεμήνυσε η αυστριακή υπουργός Δράσης για το Κλίμα Λεονόρε Γκεβέσλερ μέσω Twitter απαντώντας στο προσχέδιο της οδηγίας που έσωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

Το μήνυμα αυτό αναδεικνύει το διχασμό που υπάρχει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με το αν οι συγκεκριμένες επενδύσεις θα μπορούν να χαρακτηριστούν ως «πράσινες» και κατ’ επέκταση να τύχουν των σχετικών ευεργετημάτων.

Έτσι, από τη μία πλευρά, οι υποστηρικτές της πρότασης της Κομισιόν επιχειρηματολογούν πως εργοστάσια που βασίζονται στην καύση φυσικού αερίου, καθώς εξ ορισμού είναι καθαρότερα από αυτά που καίνε λιγνίτη ή άλλα είδη άνθρακα, θα βοηθούσαν τις ευρωπαϊκές οικονομίες να μπουν στον δρόμο προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Η πυρηνική ενέργεια, κατ’ αυτούς, πρέπει επίσης να χαρακτηριστεί φιλική προς το περιβάλλον, αφού τα εργοστάσια που την αξιοποιούν δεν εκπέμπουν αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στον αντίποδα, οι πολέμιοι της πρότασης αντιτείνουν ότι το αέριο δεν είναι αρκετά καθαρό και υπογραμμίζουν τους μακροπρόθεσμους κινδύνους των ραδιενεργών αποβλήτων.

Όπως τονίζει η κυρία Γκεβέσλερ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να φορέσει «οικολογικό προσωπείο» στην πυρηνική ενέργεια και στο φυσικό αέριο. «Η πυρηνική ενέργεια είναι επικίνδυνη και δεν αποτελεί λύση στον αγώνα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχη άποψη έχουν και ορισμένοι πολιτικοί των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στη Μπούντεσταγκ, τη γερμανική κάτω Βουλή. «Η Γερμανία πρέπει να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες για να αποτρέψει την προώθηση αυτής της τεχνολογίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο Ματίας Μίερς, αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, προσθέτοντας πως «η πυρηνική ενέργεια δεν είναι βιώσιμη και σε καμία περίπτωση δεν έχει νόημα από οικονομική σκοπιά».

Επισήμανε ακόμη το κόστος της αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων και το ότι νέα πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια δεν θα μπορούσαν να κατασκευαστούν χωρίς "μαζική δημόσια χρηματοδότηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ