SUSTAINABLE NEWS

Το real estate «βλέπει» το μέλλον μέσα από τη βιωσιμότητα: Μια εταιρεία - υπόδειγμα

Το real estate «βλέπει» το μέλλον μέσα από τη βιωσιμότητα: Μια εταιρεία - υπόδειγμα

Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν και ατενίζοντας με σιγουριά το μέλλον, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως η ανάπτυξη πλέον βασίζεται και μέσα από δράσεις που προάγουν τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα και θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Έχοντας ως γνώμονα αυτή τη λογική, η Premia Properties κατάφερε να ξεχωρίσει στον χώρο του real estate, οδηγούμενη στο δικό της success story. Ο λόγος, για την εταιρεία ακινήτων του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη, η οποία είναι πλέον εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και θεωρεί τη βιωσιμότητα ως μια επιχειρηματική μέθοδο, συνώνυμη με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ευθύνη.

Ποιος ήταν ο δρόμος προς την επιτυχία, ο οποίος έκανε την Premia Properties μία game changer real estate εταιρεία στην Ελλάδα, που έχει ως «κανόνα» στις δραστηριότητές της τη βιωσιμότητα; Θα το εξετάσουμε ακολούθως.

Μονόδρομος η επένδυση στη βιωσιμότητα

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το μέλλον είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη βιωσιμότητα, η οποία είναι αναπόσπαστο «κομμάτι» κάθε νέου «βήματος» προς την πρόοδο και την ανάπτυξη. Πώς θα μπορούσε λοιπόν η Premia Properties, να μην επενδύσει και σε αυτόν τον σημαντικό τομέα;

Μπορεί η εταιρεία να έχει καταφέρει να αυξήσει το μέγεθος του χαρτοφυλακίου της από 7 ακίνητα αξίας 65,9 εκατ. ευρώ πριν από περίπου ένα χρόνο σε 27 σήμερα, αγγίζοντας τα 173 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων μέσω σύμβασης ΣΔΙΤ, ωστόσο η παραπάνω αναπτυξιακή δυναμική της, στηρίζεται στις σωστές επιλογές. Τι σημαίνει αυτό; H εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψιν την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική επίδοσή της και ακολουθώντας τον Ελληνικό Κώδικα Βιωσιμότητας, σε συνδυασμό με τη σημαντική διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της, μέσα από εντυπωσιακούς αριθμούς και οικονομικά μεγέθη.

Για την εταιρεία, άλλωστε, η βιωσιμότητα είναι μια επιχειρηματική μέθοδος συνώνυμη με άριστες υπηρεσίες στους ενοικιαστές της και υψηλά οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία συνδυαστικά με άλλους παράγοντες, διαμορφώνουν τις συνθήκες για μια ισχυρή μελλοντική ανάπτυξη.

Οι προοπτικές για το μέλλον

Και επειδή όσο ψηλά και εάν έχει θέσει τον πήχη, η Premia Properties, πάντοτε βρίσκει λόγους και τρόπους να πηγαίνει πολλά «βήματα» παραπάνω, οι στόχοι της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια είναι σημαντικοί.

Πρώτο και κύριο μέλημά της, παραμένει η υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού της σχεδίου ύψους 120 εκατ. ευρώ, με απώτερο στόχο μέχρι τον Ιούνιο του 2022, η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της να ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ. Φυσικά, από την ατζέντα της, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι επενδύσεις στον τομέα logistics, των εμπορικών αλυσίδων (big boxes) αλλά και οι επενδύσεις σε κτήρια κοινωνικού χαρακτήρα (σχολεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα και χώροι περίθαλψης τρίτης ηλικίας). Χάρη στη συνεχή εξέλιξη που είναι διαρκής στόχος της, η Premia, χρησιμοποιώντας τις βέλτιστες πρακτικές των θεσμικών της μετόχων, πρωτοπορεί και πάλι επενδύοντας σε έναν νέο κλάδο διαχείρισης ακινήτων, εκείνον των εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (serviced apartments). Ήδη έχει επενδύσει σε ένα ακίνητο 58 διαμερισμάτων στον Πειραιά, ενώ λίγο πριν το κλείσιμο του 2021, ανακοίνωσε τη συμφωνία για την εξαγορά άλλων τριών ακινήτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Αναμφίβολα οι προοπτικές για το μέλλον της είναι πολλές, καθώς μέσα στην επόμενη πενταετία και σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις των μετόχων και των στελεχών της εταιρείας, στόχος της είναι ο πολλαπλασιασμός της αξίας του χαρτοφυλακίου της σε ακίνητα, ανεβάζοντας τη συνολική αξία του σε 1 δισ. ευρώ. Πρόσφατα δε, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποφάσισε την υποβολή αίτησης για την αδειοδότησή της ως Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας («ΑΕΕΑΠ»), μια στρατηγική κίνηση που εξυπηρετεί τον σχεδιασμό της εταιρείας για την αποτελεσματικότερη δραστηριοποίηση της στην αγορά ακινήτων, αξιοποιώντας τα φορολογικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το πλαίσιο των ΑΕΕΑΠ.

Η εξειδικευμένη διοικητική ομάδα και οι άνθρωποί της

Ο «κορμός» κάθε εταιρείας είναι οι άνθρωποί της και αυτό το γνωρίζει καλά η Premia Properties, η οποία βασίζεται στην έμπειρη Διοικητική Ομάδα και τους ανθρώπους της. Με στόχο τη διαρκή ανάπτυξη, την υλοποίηση της στοχευμένης στρατηγικής, αλλά και την ουσιαστική πρόοδο, η Premia Properties έχει επενδύσει σε μία έμπειρη διοικητική ομάδα, η οποία συμβάλλει σε κάθε «βήμα» στην επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη, την ταχεία αλλά και ισχυρή αναβάθμιση έργων καθώς και τη διαχείριση και την εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού. Ταυτόχρονα, διαχρονική κινητήριος δύναμη της εταιρείας, είναι οι άνθρωποι της, που κατέχουν υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, άριστη γνώση του κλάδου και ένα μοναδικό αίσθημα ομαδικότητας.

Στα ισχυρά θεμέλια της εταιρείας, ξεχωρίζει η παρουσία μίας εταιρείας – κολοσσού στο real estate διεθνώς. Πρόκειται για τον βασικό επενδυτή και στρατηγικό εταίρο της Premia Properties, την FASTIGHETS AB BALDER, η οποία μέσω της ΑΜΚ απέκτησε ποσοστό 17,22% στο μετοχικό της κεφάλαιο. Αρκεί να γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία διαθέτει παρουσία σε έξι χώρες και ανήκει στον Σουηδό μεγιστάνα Erik Selin, ο οποίος μάλιστα όχι μόνο συγκαταλέγεται στους 750 πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, σύμφωνα με το Forbes, με περιουσία ύψους 5,1 δισ. δολαρίων, αλλά θεωρείται και αυθεντία του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο, με μία επιτυχημένη διαδρομή περίπου 30 χρόνων στον τομέα του real estate. Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και την Sterner Stenhus, μία σουηδική εταιρεία – επίσης βασική μέτοχο της Premia Properties - που παραμένει ενεργά στο πλευρό της διοικητικής ομάδας στην Ελλάδα.

Το success story της Premia Properties, δίνει συνεχώς νέα κίνητρα στην εταιρεία για να θέτει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά για το ελληνικό real estate. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως η εισροή ξένων κεφαλαίων, λειτουργεί ως επενδυτική διαφήμιση για τη χώρα μας, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας.