SUSTAINABLE NEWS

P&G: Έξι νέα πάρκα «τσέπης» με 5.000 δέντρα και φυτά στον αστικό ιστό της Αττικής

P&G: Έξι νέα πάρκα «τσέπης» με 5.000 δέντρα και φυτά στον αστικό ιστό της Αττικής
Το πάρκο τσέπης που δημιουργήθηκε από την P&G στο Παγκράτι

Σε έξι νέα πάρκα εντός του αστικού ιστού της Αττικής μπορούν πλέον οι πολίτες της πρωτεύουσας να απολαύσουν το πράσινο και όλα τα πλεονεκτήματα μιας «όασης» εντός του αστικού ιστού. Ως μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές ολόκληρης της Ευρώπης, η Αττική έχει ανάγκη από πνεύμονες πρασίνου που βοηθούν το περιβάλλον και συμβάλλουν τα μέγιστα στην καλή ποιότητα του αέρα στις γειτονιές της, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Σήμερα, ολόκληρη η κοινωνία ενστερνίζεται την ανάγκη της πράσινης μετάβασης και οι πόλεις που ζούμε χρειάζεται να γίνουν βιώσιμες με κάθε τρόπο και σε όλα τα επίπεδα. Στην κατεύθυνση αυτή εργάζεται ήδη μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, η P&G: Μέσα από τη δύναμη των προϊόντων της όπως είναι το Αriel, το Fairy και η Always δημιούργησε εκ του μηδενός -αφού επρόκειτο για εγκαταλελειμμένους χώρους- αυτά τα νέα, σύγχρονα και καταπράσινα «πάρκα τσέπης», όπως ονομάζονται.

Όσο για το τι σημαίνουν αναλυτικά αυτά τα νέα πάρκα, οι αριθμοί δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών καθώς, συνολικά τοποθετήθηκαν 5.000 νέα δέντρα και φυτά, ενώ τα πάρκα καλύπτουν έκταση 3.500 τ.μ., που είναι ίση με οκτώ γήπεδα μπάσκετ!

Έτσι, στα Πετράλωνα, τα Σεπόλια, το Παγκράτι, το Μεταξουργείο, την Πετρούπολη και τον Ασπρόπυργο, οι κάτοικοι έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν μια βόλτα στο πράσινο, αλλά και να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες δράσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος: Ήδη, έχουν διοργανωθεί και πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 14 περιβαλλοντικές εκπαιδευτικές δράσεις, με τη συνδρομή της Οργάνωσης ΓΗ, τις οποίες παρακολούθησαν 187 παιδιά και 220 ενήλικες, που είχαν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στη φύση και να ενημερωθούν για σημαντικά ζητήματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Aξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το πάρκο στα Πετράλωνα δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος.

pg1.jpg
Το πάρκο τσέπης από την P&G στο Μεταξουργείο

Το πρόγραμμα «Το σπίτι μας, Ο πλανήτης τους»

Η P&G υλοποιεί το πρόγραμμα «Το σπίτι μας, Ο πλανήτης τους», στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκαν τα έξι πάρκα τσέπης. Εκτάσεις εντός του αστικού ιστού που ήταν απλώς εγκαταλελειμμένοι χώροι και οι οποίοι αποτελούσαν εστίες μόλυνσης ή και κινδύνου για τις γειτονιές, μετατράπηκαν σε πηγές πρασίνου, ανάσες δροσιάς, σημεία συνάντησης και αναψυχής για μικρούς και μεγάλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα έξι πάρκα έχουν δημιουργηθεί σε σημεία εύκολα προσβάσιμα σε όλους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκαν και δημιουργήθηκαν τα πάρκα, καθώς σε όλες τις περιπτώσεις αξιοποιήθηκαν λύσεις βασισμένες στις αρχές της αειφόρας ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας. Οι περισσότερες κατασκευές που περιέχονται σε αυτά έχουν γίνει με επαναχρησιμοποιημένα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, ενώ ο φωτισμός ενισχύθηκε με αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα, μια Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας, ώστε να μειώνεται η φωτορύπανση. Σε όλα τα πάρκα άλλωστε, ανανεώθηκαν πλήρως όλες οι αστικές υποδομές και o εξοπλισμός.

pg2.jpg
Το πάρκο τσέπης της P&G στην Πετρούπολη


Στόχος η αισθητική και κλιματική αναβάθμιση των πόλεων

Πέρα από τα αυτονόητα πλεονεκτήματα που έχουν για κάθε γειτονιά οι χώροι πρασίνου, τα πάρκα τσέπης, όπως αυτά που δημιούργησε η P&G σε έξι σημεία της Αττικής, θεωρείται διεθνώς πως συμβάλλουν στην αισθητική και κλιματική αναβάθμιση των πόλεων όπου δημιουργούνται. Έτσι, αυτές οι έξι γειτονιές στην Αττική, έχουν σήμερα, εν πρώτοις, από έναν χώρο όπου μπορούν οι κάτοικοι να απολαμβάνουν το πράσινο, τη δροσιά το καλοκαίρι, καθαρό αέρα μέσα στην ημέρα, τα χρώματα της φύσης μέσα στην πόλη όλες τις εποχές του χρόνου. Έχουν όμως και μία πηγή αναβάθμισης του μικροκλίματός τους, ώστε οι συνθήκες να είναι καλύτερες για τη διαβίωσή τους και με αυτόν τον τρόπο να αυξάνεται σημαντικό το επίπεδο της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους.

pg3.jpg
Το πάρκο τσέπης που δημιουργήθηκε από την P&G στο Παγκράτι

Καθώς σήμερα, σε όλες τις σύγχρονες μεγαλουπόλεις είναι δύσκολο να οριοθετηθούν μεγάλοι χώροι πρασίνου, η λύση των πάρκων τσέπης επιλέγεται ως η πλέον αποτελεσματική για τη βιωσιμότητά τους. Τα πάρκα τσέπης μπορούν να γίνουν τα απαραίτητα οικοσυστήματα που θα συμβάλλουν στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και στην αύξηση της βιοποικιλότητας, στοχεύοντας με τον τρόπο αυτό στην κλιματική αναβάθμιση της γειτονιάς, της πόλης, ολόκληρης της περιοχής.

Το έργο της P&G δεν ολοκληρώνεται με τη δημιουργία αυτών των έξι πάρκων τσέπης στην Αττική: Αντίθετα, η προσπάθεια συνεχίζεται και μάλιστα έχει ήδη ανακοινωθεί η δημιουργία του 7ου πάρκου τσέπης, αυτή τη φορά, στη Θεσσαλονίκη. Σε συνεργασία με την Οργάνωση ΓΗ και τοπικούς φορείς, η προσπάθεια δημιουργίας βιώσιμων πόλεων συνεχίζεται σταθερά και δυναμικά.