SUSTAINABLE NEWS

Τέρνα Ενεργειακή: Συμφωνία με την ισραηλινή Econergy για φωτοβολταϊκά πάρκα 460 MW

Τέρνα Ενεργειακή: Συμφωνία με την ισραηλινή Econergy για φωτοβολταϊκά πάρκα 460 MW
Η συνολική επένδυση για την κατασκευή των έργων εκτιμάται σε 265 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η συμμετοχή της Econergy είναι περίπου 130 εκατ. ευρώ. Unsplash

Στην από κοινού ανάπτυξη φωτοβολταικών πάρκων συνολικής ισχύος 460 MW στην Βόρεια Ελλάδα σε συνεργασία με την ισραηλινή Econergy προχωρά η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει την εξαγορά από την Ecoergy ποσοστού 49% που κατείχε η Renven Limited στην «Ηλιακή Πικρολίμνης», η οποία ανήκει στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η οποία διαθέτει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο με υπό ανάπτυξη φωτοβολταικούς σταθμούς στο Κιλκίς.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η συμφωνία με την Τέρνα προβλέπει ότι η Econergy αποκτά το 49% του μετοχικού κεφαλαίου ελληνικής εταιρείας που κατέχει δύο επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης ηλιακών σταθμών 240MW και 220MW η καθεμία.

Η συνολική επένδυση για την κατασκευή των έργων εκτιμάται σε 265 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η συμμετοχή της Econergy είναι περίπου 130 εκατ. ευρώ. Τα δύο έργα, που βρίσκονται στην περιοχή Κιλκίς, θα αποτελέσουν ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς η Econergy αποκτά την πρώτη της θέση στην ελληνική αγορά.

Η Econergy αναμένει ότι τα έργα θα φτάσουν στη φάση ετοιμότητας έως το τρίτο τρίμηνο του 2023, ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το 4ο τρίμηνο του 2023. Η κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024, όταν το έργο θα συνδεθεί με το δίκτυο.

Η είσοδος της Econergy στην ελληνική αγορά ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της εταιρείας για επέκταση των δραστηριοτήτων της σε όλη την Ευρώπη σημειώνει η ανακοίνωση. Η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζει δυνατότητες σημαντικής ανάπτυξης, λόγω των μακροπρόθεσμων τιμών, της δυνατότητας πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην ελεύθερη αγορά σε ελκυστικές τιμές και της σχετικά υψηλής ηλιακής ακτινοβολίας στην Ελλάδα.

Ο Eyal Podhorzer, Διευθύνων Σύμβουλος της Econergy δήλωσε: «Είμαστε χαρούμενοι που εισερχόμαστε στην ελληνική αγορά μέσω αυτής της συνεργασίας με την Terna. Θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στην ελληνική αγορά μέσω της σύστασης τοπικής ομάδας με εμπειρία και διασυνδέσεις και την ανάπτυξη πρόσθετων έργων. Θα συνεχίσουμε να προοδεύουμε το χαρτοφυλάκιό μας στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς προσπαθούμε να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της ηπείρου και στη μείωση της εξάρτησής μας από ξένα ορυκτά καύσιμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ