SUSTAINABLE NEWS

Ο ρόλος κλειδί της ΔΕΠΑ στα ελληνικά ενεργειακά δρώμενα

Ο ρόλος κλειδί της ΔΕΠΑ στα ελληνικά ενεργειακά δρώμενα

Μεσούσης της μετάβασης στη νέα πραγματικότητα, που ορίζεται από την κλιματική αλλαγή και την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, γίνονται ολοένα και πιο ορατές οι ριζικές αλλαγές που προκάλεσε η πανδημία καθώς και οι μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο πλανήτης. Η πανδημία επέφερε κοινωνικοοικονομικές αναταράξεις και πυροδότησε μια ενεργειακή κρίση που συμπαρασύρει όλη την παραγωγική αλυσίδα, με αποτέλεσμα ένα γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων που κλιμακώθηκε με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Όλα τα παραπάνω έρχονται την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, παγκοσμίως, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση στρατηγικών για την ενεργειακή μετάβαση, αυξάνοντας γεωμετρικά τον συντελεστή δυσκολίας της εξίσωσης που καλείται να λύσει ο ενεργειακός κλάδος, προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του αλλά και να αξιοποιήσει την τρέχουσα συγκυρία για να αναδυθεί πιο δυνατός στην επόμενη μέρα.

Στη χώρα μας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, που ενέχει παραδοσιακά ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά ενέργειας, έχει επωμιστεί το σύνθετο έργο της προάσπισης της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας της χώρας, της συγκράτησης του ενεργειακού κόστους αλλά και, ταυτόχρονα, της επίτευξης των φιλόδοξων στόχων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Η κρίση στην ενέργεια και η σταδιακή απεξάρτηση από το Ρωσικό αέριο έχουν επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης στρατηγικών υποδομών, με τις οποίες η ΔΕΠΑ Εμπορίας επιδιώκει να ενισχύσει και να διαφοροποιήσει τις οδεύσεις και τις πηγές εφοδιασμού με φυσικό αέριο, συμβάλλοντας ταυτόχρονα θα συμβάλλουμε στην επίτευξη του εθνικού στόχου να καταστεί η Ελλάδα ένα περιφερειακό ενεργειακό hub.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, συνάπτει στρατηγικές συμμαχίες, συμμετέχει στα ενεργειακά τεκταινόμενα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, επενδύει σε κρίσιμες υποδομές που θα επιφέρουν άμεσα αποτελέσματα, και θα διασφαλίζουν το ενεργειακό μέλλον της χώρας και της ευρύτερης περιοχής.

Με στοχευμένες παρεμβάσεις στην αγορά σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμβάλλει καθοριστικά στην απορρόφηση ενός σημαντικού ποσοστού της αύξησης στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ιδιώτες καταναλωτές αλλά και επιχειρήσεις.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, η διασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο ενέχει προκλήσεις. Από τη μια πλευρά η γεωπολιτική αστάθεια και από την άλλη ο αυξανόμενος ανταγωνισμός στο πλαίσιο της διεθνούς ενεργειακής διπλωματίας, διαμορφώνουν μια ευαίσθητη ισορροπία με την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και των οδεύσεων του φυσικού αερίου να αναδεικνύονται σε βασικές στρατηγικές προτεραιότητες που υπηρετεί με συνέπεια η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει διασφαλίσει ευνοϊκότερους όρους στα συμβόλαια προμήθειας και έχει προχωρήσει σε νέες μακροχρόνιες συμφωνίες που αποτελούν κλειδί στην επίτευξη της ενεργειακής επάρκειας της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής, ενώ προχωρά στη σύναψη νέων συμμαχιών προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια εφοδιασμού η ΔΕΠΑ Εμπορίας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους προμηθευτές, είτε αυτό αφορά στα μακροχρόνια συμβόλαιά μας LNG, είτε στην spot αγορά ώστε να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε διαταραχή υπάρξει τόσο για τη χώρα μας, όσο και γειτονικών χωρών που προμηθεύονται αέριο από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Επιπλέον, συμμετέχει και στηρίζει διεθνή projects όπως οι αγωγοί TAP, IGB, Poseidon και EastMed, τα οποία θα λειτουργήσουν καταλυτικά στη διαμόρφωση του αυριανού ενεργειακού τοπίου.

Στο ίδιο πλαίσιο, δραστηριοποιείται σε στρατηγικά έργα υποδομής όπως ο πλωτός τερματικός Σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη του οποίου η έναρξη κατασκευής εγκαινιάστηκε πρόσφατα, στον οποίο η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχει με 20% και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές επενδύσεις που υλοποιείται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει και τον ανταγωνισμό πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω, με όφελος για τους καταναλωτές. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για τη μελλοντική ανάπτυξη νέων μορφών ενέργειας, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο του αναπτυξιακού πλάνου της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Το νέο τέρμιναλ είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσει το Νοέμβριο του 2023 και θα διπλασιάσει τη δυνατότητα της Ελλάδας να αεριοποιεί φυσικό αέριο(μαζί με την Ρεβυθούσα, θα ξεπεράσει τα 10 bcm), γεγονός που θα μας επιτρέψει να καλύψουμε όχι μόνο τις δικές μας ενεργειακές ανάγκες αλλά και άλλων χωρών στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη.

Σε ότι αφορά τον αγωγό IGB, το κατασκευαστικό στάδιο θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό μέχρι τα τέλη Μαΐου. Από εκεί και πέρα «τρέχουν» οι διαδικασίες πιστοποίησης της εταιρείας και της διοίκησης, ως ανεξάρτητο σύστημα μεταφοράς αερίου, από τις ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Βουλγαρίας, που αναμένεται να ολοκληρωθούν το αργότερο ως τα τέλη Ιουλίου, όπου και θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του.

Παράλληλα, ο φορέας υλοποίησης του East Med (IGI Poseidon) συνεχίζει την ωρίμανσή του και βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με προμηθευτές από το Ισραήλ και άλλες εμπορικές εταιρείες. Καθοριστικός παράγοντας για την υλοποίηση του East Med είναι να συμφωνήσουν οι χώρες παραγωγοί αερίου στην ΝΑ Μεσόγειο να εξάγουν επαρκείς ποσότητες μέσω του αγωγού στην Ευρώπη.

Με στόχο τη διεύρυνση του πεδίου δραστηριότητας της, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει επίσης δημιουργήσει «πράσινο» χαρτοφυλάκιο άνω των 200 MW σε φωτοβολταϊκά πάρκα. Οι εργασίες για την κατασκευή του έργου αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι σε συνεργασία με την κοινοπραξία που διαχειρίζεται συνολικά το χαρτοφυλάκιο των 500 MW στην περιοχή της Κοζάνης. Παράλληλα, είναι σαφές ότι η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα ως καύσιμο-γέφυρα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή ολοκλήρωση της σύνθετης διαδικασίας της ενεργειακής μετάβασης, με την ΔΕΠΑ Εμπορίας να επενδύει σε τεχνολογίες αιχμής όπως το small scale LNG καθώς και το CNG, που διευκολύνουν τη μεταφορά του καυσίμου και τον εφοδιασμό δυσπρόσιτων περιοχών σε όλη την επικράτεια, με στόχο τη διάδοση της χρήσης του, την προώθηση της αεριοκίνησης μέσω του Fisikon, αλλά και την ανάπτυξη μιας βιώσιμης και αποδοτικής αλυσίδας ανεφοδιασμού LNG για τις θαλάσσιες μεταφορές.

Το δίδυμο Ιωάννη Παπαδόπουλου-Κωνσταντίνου Ξιφαρά στη διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας κατάφερε μέσα σε διάστημα δύο περίπου ετών να την αναμορφώσει σε μια ταχύτατα εξελισσόμενη και σύγχρονη ολοκληρωμένη επιχείρηση ενέργειας με υψηλή καθετοποίηση.

Σήμερα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας με ενισχυμένο ρόλο στο ενεργειακό τοπίο της χώρας συνεχίζει να επενδύει σε νέες τεχνολογίες και συνεργασίες πάντα επιδιώκοντας να αυξήσει το θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό της αποτύπωμα, με προσήλωση στην ηθική και αποτελεσματική εταιρική διακυβέρνηση.