SUSTAINABLE NEWS

«Μετά τη φωτιά»: Ποιες ανθρώπινες παρεμβάσεις απαιτούνται άμεσα

«Μετά τη φωτιά»: Ποιες ανθρώπινες παρεμβάσεις απαιτούνται άμεσα
Λευτέρης Παρτσάλης/ CNN Greece

Οι δασικές πυρκαγιές, άλλοτε εντονότερες και άλλοτε πιο ήπιες, αποτελούν ένα από τα καίρια ζητήματα παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας. Είναι κρίσιμης σημασίας όμως το να κατανοήσουμε πως στην περίπτωση κάθε πυρκαγιάς, ένα ζήτημα είναι η πρόληψη και ένα η αντιμετώπιση των συνεπειών της. Πρόκειται για τα έργα αποκατάστασης, που έχουν στόχο την προστασία της φύσης και τη διασφάλιση του απαραίτητου χρόνου, προκειμένου το δάσος να μπορέσει να αναγεννηθεί και να επανέρθει στην πρότερη κατάσταση.

Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις που απαιτείται να γίνουν άμεσα σε μία πληγείσα δασικής έκτασης εξαρτώνται κάθε φορά από διάφορους παράγοντες: Τα στρέμματα δάσους προς αποκατάσταση, η φυσιολογία της περιοχής καθώς και η μορφολογία του εδάφους, είναι μερικοί μόνο από αυτούς. Από την άλλη, σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων, οι παρεμβάσεις που απαιτείται να γίνουν μετά από μία μεγάλη δασική πυρκαγιά κοντά σε κατοικημένη περιοχή, αφορούν σε έργα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά.

Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

«Μετά τη φωτιά» στη Βαρυμπόμπη

Μία τέτοια δασική πυρκαγιά ήταν αυτή που εκδηλώθηκε τον Αύγουστο του 2021 στη βόρεια Αττική. Η πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες στρέμματα, πολλά εκ των οποίων ήταν μέρος του δάσους της Πάρνηθας. Το συγκεκριμένο δάσος λειτουργούσε όχι μόνο ως πνεύμονας πρασίνου, αλλά ταυτόχρονα συγκρατούσε τα νερά της βροχής και το χώμα του εδάφους αποτρέποντας πλημμύρες και διαβρώσεις. Είναι σαφές, λοιπόν, πως στη συγκεκριμένη περίπτωση, η οργάνωση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων έγινε επιτακτική ανάγκη, εν όψει του φθινοπώρου και του επερχόμενου χειμώνα.

Το πολύ σημαντικό αυτό έργο, δηλαδή την αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική θωράκιση της περιοχής της Βαρυμπόμπης, ανέλαβε η Coca-Cola στην Ελλάδα, ως ανάδοχος. Συνολικά τα έργα αυτά έγιναν σε έκταση 7.715 στρεμμάτων στην περιοχή Βαρυμπόμπης – Τατοΐου και παραδόθηκαν στο σύνολό τους τον περασμένο Απρίλιο, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γιώργου Αμυρά και του Γενικού Γραμματέα Δασών, κ. Κωνσταντίνου Αραβώση, μαζί με τη Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον, κα Μαρία Αναργύρου – Νίκολιτς.

Ο κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, γενικός γραμματέας Δασών, η κ. Μαρία Αναργύρου – Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα και Κύπρο και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά την παράδοση των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στη Βαρυμπόμπη, τον Απρίλιο

Συνολικά πρόκειται για δωρεά ύψους 1,8 εκατ. ευρώ και είναι το μεγαλύτερης έκτασης έργο που υλοποιήθηκε στον νομό Αττικής. Μάλιστα, πρόκειται για έργο που εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος των Αναδόχων Αποκατάστασης και Αναδάσωσης, που θέσπισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μέσω του οποίου ιδιωτικές εταιρίες και οργανισμοί μπορούν να συμβάλουν αναλαμβάνοντας έργα για την αναγέννηση του φυσικού πλούτου της χώρας και την προστασία των καμένων εκτάσεων.

Η προσπάθεια που έγινε στην περιοχή της Βαρυμπόμπης μάλιστα, αποτέλεσε αντικείμενο ενός ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Στο «Μετά τη φωτιά» αποτυπώνονται οι εργασίες αποκατάστασης, με πρωταγωνιστές όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση τους, ενώ παράλληλα βλέπουμε τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, στο παρόν της χώρας μας.

Η πρωτοβουλία της Coca-Cola στην Ελλάδα να αναλάβει ανάδοχος αυτού του μεγάλου έργου στη Βαρυμπόμπη αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η Coca-Cola στην Ελλάδα έχει δεσμευτεί για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2040, καταργεί το πλαστικό στις δευτερογενείς συσκευασίες της, μέσα από τις νέες πολυσυσκευασίες αλουμινίου από 100% ανακυκλώσιμο χαρτόνι, τη χρήση rPEt και κάνει πράξη τη μετάβαση σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως κατά την παρουσίαση του έργου, η κυρία Μαρία Αναργύρου – Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα και Κύπρο επισήμανε τη δέσμευσή της εταιρείας να παρακολουθεί συστηματικά την περιοχή, προκειμένου να συμβάλλει με όποιον τρόπο κρίνεται, κάθε φορά, απαραίτητο από τους ειδικούς επιστήμονες για την αναγέννησή της, «αλλά και για να αποφύγουμε παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Βαρυμπόμπη είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς οφείλουμε ως ανθρώπινες κοινωνίες να παρεμβαίνουμε σε μία περιοχή αμέσως «μετά τη φωτιά», με σεβασμό στο περιβάλλον, στη φύση και στον άνθρωπο. Η Coca-Cola στην Ελλάδα έφερε εις πέρας ένα μεγάλο έργο που αποσκοπεί στην ομαλή επαναφορά, στην αναγέννηση της Βαρυμπόμπης, όσο πιο φυσικά και οικολογικά είναι δυνατόν.