SUSTAINABLE NEWS

Διεθνές ενδιαφέρον για τα «πράσινα» έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Διεθνές ενδιαφέρον για τα «πράσινα» έργα του Ταμείου Ανάκαμψης
H προσέλκυση (και) ξένων επενδυτών είναι στην πράξη μονόδρομος για την έγκαιρη αλλά και σωστή υλοποίησή τους. Unsplash

Στο μικροσκόπιο διεθνών κολοσσών του κλάδου της ενέργειας βρίσκονται μια σειρά από «πράσινα» έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η μεγάλη ζήτηση για ανάπτυξη δράσεων που αφορούν την πράσινη μετάβαση, η επιθυμία για υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών, αλλά και το ανταγωνιστικό κόστος χρήματος -μέσω της αξιοποίησης του δανειακού σκέλους του Ταμείου- δημιουργούν τις προϋποθέσεις προσέλκυσης και διεθνών επενδυτών που «βλέπουν» σημαντικές ευκαιρίες στη χώρα μας.

Καθώς μάλιστα στην πλειονότητά τους, τα εν λόγω έργα αξιοποιούν τεχνολογίες αιχμής και απαιτούν τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί και δοκιμαστεί στο εξωτερικό, η προσέλκυση (και) ξένων επενδυτών είναι στην πράξη μονόδρομος για την έγκαιρη αλλά και σωστή υλοποίησή τους.

Από την άλλη, από την πλευρά τους, τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και οι συμβουλευτικές εταιρείες που εμπλέκονται άμεσα με το σχεδιασμό αλλά και τη χρηματοδότηση των σχετικών επενδυτικών προτάσεων καλωσορίζουν τις εν λόγω πρωτοβουλίες, οι οποίες και μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση, τόσο για ελληνικές όσο και για άλλες διεθνείς επιχειρήσεις.

«Πράσινη» επένδυση 7 εκατ. ευρώ στη Λιβαδειά

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω πρακτικών αποτελεί η επένδυση της τάξης των 7 εκατ. ευρώ που αφορά την κατασκευή μονάδας αεριοποίησης στην περιοχή της Λιβαδειάς.

Πρόκειται για μια «πράσινη» επένδυση, που εντάσσεται στις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας και η οποία πραγματοποιείται από την κοινοπραξία Synergy Aegean AE, στην οποία μετέχουν η γερμανική εταιρεία ewerGy GmbH και η πολυεθνική, εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου EQTEC PLC. Το εν λόγω έργο, με την ονομασία Synergy Livadia έχει δυναμική 1 Megawatt, ενώ υπάρχει αποκλειστική συμφωνία για ένα ακόμα έργο, ίδιας δυναμικής στην περιοχή. Αντίστοιχα, η κατασκευή -με το κλειδί στο χέρι- θα πραγματοποιηθεί από την συνεργαζόμενη ελληνική εταιρεία ECO Hellas, η οποία και στη συνέχεια θα αναλάβει τη διαχείριση του έργου. Αξίζει να σημειωθεί πως, ενώ πρόκειται για το πρώτο έργο της κοινοπραξίας Synergy Aegean στη χώρα μας, οι ewerGy και EQTEC συνεργάζονται ήδη σε μια σειρά από αντίστοιχα έργα ανά την Ευρώπη, εξασφαλίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο ενιαία τεχνογνωσία, την οποία και μεταλαμπαδεύουν στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει ο χαρακτηριστικά ο κ. Ντέβιντ Παλούμπο, Διευθύνων Σύμβουλος της EQTEC, η απόφαση για την επένδυση στην ελληνική αγοράς είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς η χώρα μας αποτελεί ιδανικό πεδίο δράσεων με στόχο την πράσινη μετάβαση, αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής και πρακτικές που έχουν με επιτυχία δοκιμαστεί στο εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί πως η EQTEC είναι ένας παγκόσμιας κλάσης τεχνολογικός πάροχος που το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται ραγδαία με νέες θυγατρικές και κοινοπραξιες ανά τον κόσμο, αναπτύσσοντας αντίστοιχα έργα ενέργειας και βιοκαυσίμων με ένα pipeline ισχύος 100άδων Megawatt.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον κ. Γκερτ Κρόμαρκ, Γενικό Διευθυντή της ewerGy, η επένδυση στη Λιβαδειά εντάσσεται στο ευρύτερο πλάνο δραστηριοποίησης της γερμανικής εταιρείας στα Βαλκάνια. Ως εξειδικευμενη εταιρεία σε waste-to-energy projects, πιστεύουμε στην πράσινη και καθαρή ενέργεια. Το εν λόγω έργο μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό παράδειγμα κυκλικής οικονομίας, βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και προωθώντας την «πράσινη ατζέντα» του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η χρηματοδότηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο στην εν λόγω επένδυση παίζει το ευνοϊκό καθεστώς που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς η κοινοπραξία ήδη «τρέχει» τις διαδικασίες ένταξης σε αυτό, σε συνεργασία με την Grant Thornton, η οποία και έχει αναλάβει το σχετικό συμβουλευτικό ρόλο, έχοντας μάλιστα διεθνή συνεργασία με την EQTEC. Αντίστοιχα, στο κομμάτι της χρηματοδότησης υπάρχει συνεργασία με την Optima bank, η οποία έχει αναλάβει τις σχετικές διαδικασίες. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, το όλο έργο, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από το Ταμείο, της εκταμίευσης των χρημάτων αλλά και της ολοκλήρωσης των σχετικών εργασιών κατασκευής αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2023, τηρώντας πιστά τα σχετικά χρονοδιαγράμματα. Σημειώνεται τέλος ότι την πιστοποίηση του έργου έχει αναλάβει η TÜV HELLAS θυγατρική της TÜV NORD, η οποία και διεθνώς συνεργάζεται με την ewerGy.

Διαβάστε το αφιέρωμα του CNN Greece για το
Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Roadmap to the Future

ΔΗΜΟΦΙΛΗ