SUSTAINABLE NEWS

Πέντε τρόποι για να μειώσετε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της πτήσης σας

Πέντε τρόποι για να μειώσετε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της πτήσης σας

Για τους περισσότερους από εμάς, τα ταξίδια, τουλάχιστον όσα δεν είναι επαγγελματικά, αποτελούν μια συναρπαστική και συνήθως ευχάριστα αξέχαστη εμπειρία.

Μια εμπειρία γεμάτη νέες εικόνες, ευκαιρίες να επισκεφτούμε διάσημα μέρη, να δοκιμάσουμε εξωτικά φαγητά, να αγκαλιάσουμε νέους πολιτισμούς και κουλτούρες, να αποκτήσουμε διαφορετικές εμπειρίες και να δημιουργήσουμε νέες αναμνήσεις.

Στην περίπτωση αυτή είναι μάλλον αναμενόμενο να μην αναλογιζόμαστε πόσο οι διακοπές μας και ο τρόπος με τον οποίο θα ταξιδέψουμε επηρεάζουν το περιβάλλον ή το αποτύπωμά μας στον προορισμό που θα επιλέξουμε να επισκεφτούμε, ακόμη και αν στην καθημερινότητά μας διαθέτουμε έντονη περιβαλλοντική ευαισθησία, φροντίζοντας πχ να ανακυκλώνουμε, να εκτυπώνουμε λιγότερο, να καταναλώνουμε λιγότερο νερό και ρεύμα, να χρησιμοποιούμε λιγότερο πλαστικό ή να χρησιμοποιούμε τα πόδια ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς αντί το ΙΧ αυτοκίνητό μας για να πάμε στη δουλειά ή για τα ψώνια μας.

Παράγοντες όπως το μέσο μεταφοράς που θα χρησιμοποιήσουμε, πόσες φορές θα ζητήσουμε να μας αλλάξουν τις πετσέτες, ακόμη και το περιεχόμενο της βαλίτσας μας μπορούν να επηρεάσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ταξιδιού ή και συνολικά των διακοπών. Φυσικά το να μην ταξιδεύεις ή να επιλέγεις αποκλειστικά κοντινούς προορισμούς στους οποίους μπορείς να μεταβείς με αυτοκίνητο, όπως κάποιοι προτρέπουν δεν είναι η λύση. Ευτυχώς, σήμερα υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε ή ακόμα και να εξαλείψετε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ταξιδιού σας, κάνοντας κάποιες μικρές αλλά σημαντικές επιλογές.

Παρακάτω είναι μερικές από αυτές:

1. Επιλέξτε το κατάλληλο μέσο μεταφοράς και μια αεροπορική με περιβαλλοντική κουλτούρα

Όλοι γνωρίζουμε ότι μερικές φορές, είτε λόγω της απόστασης που απαιτείται είτε λόγω του πόσο γρήγορα πρέπει να φτάσετε εκεί, το αεροπορικό ταξίδι είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή, παρόλο που συχνά ενοχοποιείται, μάλλον εσφαλμένα για αυξημένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα (το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των αερομεταφορών ευθύνεται μόλις για το 1/10 της συνεισφοράς συνολικά του κλάδου των μεταφορών). Έτσι στις περιπτώσεις όπου το αεροπορικό ταξίδι δεν μπορεί να υποκατασταθεί με άλλα μέσα που πιθανά να έχουν μικρότερο αποτύπωμα όπως πχ το τρένο, αξίζει κανείς να αφιερώσει χρόνο για να διαλέξει την κατάλληλη αεροπορική εταιρεία.

Ακριβώς όπως όλα τα αεροπλάνα δεν είναι ίδια, έτσι υπάρχουν και ορισμένες αεροπορικές εταιρείες που εδώ και χρόνια αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να μπορέσουν να προσφέρουν στους επιβάτες τους πιο πράσινες πτήσεις.

Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως Delta, KLM, κα. επενδύουν ήδη σε τεχνολογίες, διαδικασίες αλλά και καινοτομία που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κλάδου, γι’ αυτό και οι αερομεταφορές έχουν καταφέρει εδώ και για περισσότερα από τα 10 τελευταία χρόνια να μειώσουν τις εκπομπές αερίων ενώσω παράλληλα αναπτύσσονται.

Ένας καλός τρόπος για να αντισταθμίσετε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα είναι συνεπώς να επιλέξετε μια φιλική προς το περιβάλλον αεροπορική εταιρεία που πραγματοποιεί συγκεκριμένες φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις ή χρησιμοποιεί ανανεώσιμα βιοκαύσιμα (SAF) στις πτήσεις της. Αυτού του είδους τα καύσιμα προέρχονται από βιομάζα (φυτά, υλικό φυκιών ή ζωικά και γεωργικά απόβλητα) και η χρήση τους μπορεί να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα έως και 80%. Τα καλά νέα είναι ότι όλο και περισσότεροι αερομεταφορείς, όπως η American Airlines, η KLM αλλά και η ελληνική αεροπορική AEGEAN , επενδύουν σε αυτού του είδους τα καύσιμα.

Στην Ελλάδα η AEGEAN αποτελεί τη μόνη ίσως αεροπορική εταιρεία που συστηματικά τα τελευταία χρόνια επενδύει στις πράσινες μεταφορές, με δράσεις ορατές στον επιβάτη όπως αυτές της ανακύκλωσης, της αντικατάστασης των προϊόντων και υλικών συσκευασίας που χρησιμοποιεί κατά την πτήση, στα lounges αλλά και άλλες που αφορούν το στόλο και τη λειτουργία της. Όπως την αντικατάσταση του στόλου της από τα νέα υπερσύγχρονα αεροσκάφη Α320neo και Α321neo, που μειώνουν σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακά αλλά και τη διερεύνηση της δυνατότητας χρήσης των βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων.

Τα νέα αεροσκάφη που χρησιμοποιεί εξασφαλίζουν 19-23% χαμηλότερο αποτύπωμα CO2 σε σχέση με τα προηγούμενης γενιάς Airbus και έως 50% χαμηλότερο αποτύπωμα CO2 από τα πρώτα και τότε νέα αεροσκάφη της εταιρείας το 1999. Ενώ με τους κινητήρες που διαθέτουν μειώνουν τόσο τις εκπομπές CO2 αλλά και NOx, ανά πτήση και ανά επιβάτη, όσο και περιορίζουν εξίσου το αποτύπωμα θορύβου.

Μάλιστα το 2021 η AEGEAN εκτέλεσε και την πρώτη πτήση με βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF) στην Ελλάδα, για τη μεταφορά ενός νέου αεροσκάφους της από το εργοστάσιο της AIRBUS στην Ελλάδα και εργάζεται ήδη με τα υπόλοιπα μέρη της αλυσίδας αξίας των μεταφορών για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για τη διευρυμένη χρήση τους στην Ελλάδα.

2. Μεταβείτε στο αεροδρόμιο και περιηγηθείτε στον προορισμό σας με τα μέσα μεταφοράς

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός ταξιδιού σίγουρα δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο την πτήση αλλά αφορά εξίσου την μετακίνηση από και προς το αεροδρόμιο αναχώρησης ή προορισμού σας, όπως και τις μετακινήσεις που θα κάνετε για να περιηγηθείτε στην πόλη που επιλέξατε να επισκεφτείτε .

Έτσι επιλέξτε να μεταβείτε προς το αεροδρόμιο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς έναντι του ΙΧ αυτοκίνητου ή ταξί ώστε να περιορίσετε ακόμη περισσότερο το συνολικό περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα. Την ίδια φιλοσοφία υιοθετείστε και για τις μετακινήσεις σας κατά την παραμονή σας στην πόλη, με τη διαφορά ότι εκεί η μετακίνηση με τα πόδια σίγουρα είναι ακόμη πιο κατάλληλη και απολαυστική.

3. Προτιμήστε να ταξιδέψετε στην οικονομική θέση και απευθείας.

Η Business class είναι σίγουρα πιο άνετη ωστόσο επειδή τα καθίσματα καταλαμβάνουν πολύ περισσότερο χώρο ανά άτομο, καταλήγουν να έχουν μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς μια υπερατλαντική πτήση στη business class μπορεί να έχει κατά μέσο όρο διπλάσιες ή και τριπλάσιες εκπομπές CO2 . Έτσι η επιλογή της economy class εκτός από πιο οικονομική είναι και πιο περιβαλλοντικά βιώσιμη.

Ταυτόχρονα επιλέγοντας μια απευθείας πτήση προς τον προορισμό σας, έναντι μιας πτήσης με ανταπόκριση, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των διακοπών σας καθώς περίπου το 25% των συνολικών εκπομπών άνθρακα ενός αεροπλάνου προέρχεται από την απογείωση και την προσγείωση.

4. Μειώστε το βάρος των αποσκευών σας

Καθώς το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μιας πτήσης αυξάνεται όσο αυξάνεται και το συνολικό βάρος που μεταφέρει το αεροπλάνο, μια και αυξάνεται και η κατανάλωση καυσίμου, προτιμήστε να ταξιδέψετε με λιγότερες αποσκευές. Παράλληλα προτιμήστε να νοικιάσετε ογκώδη ή βαρύ εξοπλισμό που ενδεχομένως να μεταφέρατε για να κάνετε το αγαπημένο σας σπορ στις διακοπές σας (πχ σανίδες σερφ, σκι, κλπ). Αυτό όχι μόνο θα μειώσει σημαντικά το βάρος του ταξιδιού σας, αλλά θα σας επιτρέψει να κινηθείτε και με μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα καθώς δε θα έχετε τόσες πολλές αποσκευές.

5. Αντισταθμίστε τις εκπομπές σας

Αρκετές αεροπορικές προσφέρουν προγράμματα αντιστάθμισης(offsetting) των εκπομπών ανά πτήση παρέχοντας τη δυνατότητα στους επιβάτες να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί συμβάλλοντας στη χρηματοδότηση ενός προγράμματος αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος. Η βασική λογική που διέπει αυτό το μηχανισμό είναι ότι οι εκπομπές υπολογίζονται συνολικά για κάθε πτήση με τη χρήση ενός calculator (πχ το calculator του ICAO) επιμερίζονται στους επιβάτες ώστε κάθε επιβάτης να μπορεί να πληρώσει το μερίδιο που του αναλογεί οικειοθελώς και τα χρήματα που καταβάλλονται να χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση έργων που δημιουργούν πιστώσεις άνθρακα. Μεγάλες αεροπορικές στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη προσφέρουν ήδη σχετικά προγράμματα ενώ και η IATA προσφέρει για τα μέλη της σχετικά προγράμματα αντιστάθμισης.

Το να ταξιδεύεις με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο δε σταματάει επιλέγοντας απλά και μόνο την κατάλληλη αεροπορική, λιγότερες αποσκευές ή επιλέγοντας ένα πρόγραμμα αντιστάθμισης. Η εφαρμογή των αρχών της βιωσιμότητας στο ταξίδι αφορά εξίσου το σεβασμό και την αγάπη για τον προορισμό, το περιβάλλον και όλους όσους διαβιούν εκεί.