SUSTAINABLE NEWS

Οι τέσσερις εύκολοι τρόποι για χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι

Οι τέσσερις εύκολοι τρόποι για χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι

Το τελευταίο διάστημα ο όρος «ενεργειακή κρίση» παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στον δημόσιο διάλογο και, φυσικά, στην καθημερινότητά μας. Ήδη άλλωστε οι οικιακοί λογαριασμοί που αφορούν στην ενέργεια δείχνουν πασίδηλα πως η τάση είναι αυξητική. Καθώς λοιπόν το κόστος του ρεύματος, του φυσικού αερίου και των καυσίμων μεταβάλλεται με αστάθεια, τα περισσότερα νοικοκυριά αναζητούν προσιτές λύσεις, οι οποίες θα τους επιτρέπουν να μην κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα ζωής, συνεχίζοντας να απολαμβάνουν καθημερινά ένα άνετο περιβάλλον, με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Η απάντηση στη συγκεκριμένη εξίσωση μπορεί να βρεθεί στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται ένα νοικοκυριό την ενέργεια που χρειάζεται. Διότι, όσο και αν έχουν ακριβύνει τα πάγια έξοδα ενός σπιτιού, υπάρχουν μερικοί έξυπνοι τρόποι εξοικονόμησης, μικρότερης κατανάλωσης και άρα περιορισμού, τόσο του κόστους των λογαριασμών όσο και του οικολογικού μας αποτυπώματος. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μία λίστα με αποτελεσματικές συμβουλές, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να εξοικονομήσουμε ενέργεια, με τους πιο απλούς τρόπους.

Αλλάζουμε τη θερμοκρασία του νερού από τους 36 στους 23 βαθμούς (θερμοκρασία δωματίου) όταν πλένουμε τα πιάτα μας

Ίσως η πιο απλή αλλαγή που μπορούμε να κάνουμε για να εξοικονομήσουμε εύκολα και αποτελεσματικά ενέργεια, χωρίς να ανατραπεί η καθημερινότητά μας, είναι να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία του νερού, όταν πλένουμε τα πιάτα μας. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί πως αλλάζοντας τη θερμοκρασία από τους 36 στους 23 βαθμούς (θερμοκρασία δωματίου) μπορούμε να μειώσουμε την ενέργεια που καταναλώνουμε έως και 50%.

Ναι, πριν μερικά χρόνια το καυτό νερό θεωρούνταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να απομακρύνουμε τα σκληρά υπολείμματα από τα σκεύη μας, όμως πλέον χάρη στην ισχυρή και απαλή σύνθεση του Fairy Max Power, έχουμε τη δυνατότητα να χαρίσουμε μία αστραφτερή καθαριότητα στα πιάτα μας, ακόμη και πλένοντάς τα με κρύο νερό. Το συγκεκριμένο υγρό απορρυπαντικό πιάτων, εισχωρεί γρήγορα και διασπά τους πιο σκληρούς λεκέδες, έχει ακαταμάχητο άρωμα και δεν απαιτεί πολύωρο μούλιασμα ή έντονο τρίψιμο, για να μας χαρίσει τα πιο αστραφτερά και καθαρά σκεύη.

Περιορίζουμε τη σπατάλη αποσυνδέοντας τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούμε

Ένα από τα λάθη που κάνουμε συχνά και τα οποία ενδεχομένως «φουσκώνουν» επικίνδυνα τους οικιακούς λογαριασμούς μας, είναι το γεγονός πως αφήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές σε λειτουργία αναμονής ή αλλιώς σε «sleep mode», ενώ δεν τις χρησιμοποιούμε. Η τηλεόραση, το στερεοφωνικό, ο υπολογιστής, ακόμη και ο φορτιστής του κινητού που βρίσκεται μονίμως στην πρίζα, είναι μόνο μερικοί από τους… συνήθεις υπόπτους που «τραβάνε» ρεύμα, χωρίς όμως να το αξιοποιούμε πραγματικά. Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Μία απλή λύση είναι να συγκεντρώσουμε και να ομαδοποιήσουμε τις ηλεκτρικές συσκευές σε πολύμπριζα, τα οποία θα διαθέτουν διακόπτη. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούμε να απενεργοποιούμε τις συσκευές τις ώρες που είμαστε εκτός σπιτιού ή δεν τις χρησιμοποιούμε, για να «κόβουμε» την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Επιλέγουμε ένα πρόγραμμα στους 40°C ή και 30°C για το πλύσιμο των ρούχων μας

Όπως με το πλύσιμο των πιάτων, το οποίο θα αναβαθμίσουμε με το Fairy Max Power, έτσι και στο πλύσιμο των ρούχων μπορούμε να επιλέξουμε ένα πρόγραμμα πλύσης με χαμηλή θερμοκρασία, δηλαδή κάτω από τους 40°C. Το πλυντήριο ρούχων είναι μία από τις οικιακές συσκευές που καταναλώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ενέργειας στο σπίτι μας και αυτό δεν οφείλεται μόνο στη συχνότητα με την οποία το χρησιμοποιούμε, αλλά και στον τρόπο που το αξιοποιούμε. Για παράδειγμα, αν επιλέγουμε προγράμματα καθαρισμού με υψηλές θερμοκρασίες, το πλυντήριο χρειάζεται περισσότερο ρεύμα, μέχρι να φτάσει τη θερμοκρασία του νερού πλύσης στην κατάλληλη τιμή. Αντίθετα, επιλέγοντας ένα πρόγραμμα πλύσης σε χαμηλή θερμοκρασία με το αντίστοιχο, κατάλληλο προϊόν, η ενέργεια που θα καταναλώνει το πλυντήριο για να προετοιμάσει το νερό, θα είναι πολύ μικρότερη.

Δεν αμελούμε τη συντήρηση των συσκευών και ελέγχουμε την απόδοσή τους

Συσκευές όπως το κλιματιστικό, το ψυγείο και ο απορροφητήρας της κουζίνας είναι πολύ πιθανό να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από όση χρειάζονται, όταν αμελούμε τη συντήρησή τους. Ειδικότερα όσον αφορά στο ψυγείο, είναι σημαντικό να ελέγξουμε πως η πόρτα του ασφαλίζει καλά και πως δεν είναι παραφορτωμένο με προϊόντα, ώστε να κυκλοφορεί άνετα ο αέρας στο εσωτερικό του και να μην χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να διατηρήσει φρέσκα τα τρόφιμά μας. Σχετικά με το κλιματιστικό και τον απορροφητήρα, καλό θα ήταν να καθαρίζουμε τακτικά τα φίλτρα τους (ή να τα αντικαταστήσουμε εφόσον είναι απαραίτητο), ακολουθώντας τις οδηγίες καθαρισμού που αναφέρει ο κατασκευαστής στις οδηγίες χρήσης της συσκευής. Διότι, όταν τα φίλτρα δεν καθαρίζονται τακτικά, μειώνεται η απόδοση μίας συσκευής και απαιτεί περισσότερο ρεύμα για να είναι λειτουργική.

Όλα τα παραπάνω είναι μόνο μερικές από τις συμβουλές που θα μας εξασφαλίσουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι και συγχρόνως, ένα μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα. Κάνοντας τις απαραίτητες μετατροπές στον προσωπικό μας χώρο και επενδύοντας σε προηγμένους «συμμάχους», όπως το Fairy Max Power, είναι βέβαιο πως οι οικιακοί λογαριασμοί μας θα είναι πολύ πιο χαμηλοί και εμείς πολύ πιο ξέγνοιαστοι.